Mint Julep to jeden z bardziej znanych drinków na świecie, jednak, jak pisze w swojej książce Rob Chirico, „ Jeżeli o Freudzie więcej się mówi niż czyta, to o Mint Julep częściej się czyta niż pije. Pewna ankieta ujawniła, że 70% Amerykanów nigdy nie spróbowało Mint Julep.” Mint Julep jest flagowym koktajlem wyścigów konnych Kentucky Derby i przy tej okazji spożywany jest w półhurtowych ilościach. Mieszanka Bourbonu, cukru, wody i mięty leje się hektolitrami. Oczywiście, jak to zawsze bywa, sukces ma wielu ojców, tak więc prawo do wynalezienia Mint Julep rości sobie, poza Kentucky, Wirginia, w skład której oryginalnie wchodziło hrabstwo Bourbon. Na tym jeszcze nie koniec, za  ojczyznę przepisu na Mint Julep, uważane są przez swoich mieszkańców takie stany jak Pensylwania, Maryland, czy Missisipi. Historycznie słowo „julep” pochodzi z arabskiego „julab” i oznacza „wodę różaną”, a każdy napój skrywający niemiły smak lekarstw nazywano w ten sposób. Nie wiadomo skąd nazwa ta pojawiła się w Stanach Zjednoczonych i jakie konotacje posiada do arabskiego znaczenia – fakt, iż duża ilość mięty w koktajlu może swobodnie zamaskować kiepską jakość użytego alkoholu bazowego. Ponoć na początku Mint Julep przygotowywany był na bazie Brandy, dopiero z czasem pojawił się w towarzystwie tańszego Bourbonu. Poniżej kilka ciekawych odmian julepów:

Mint Julep – Przepis na Drink

  • 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 8 listków mięty

Peach Brandy Mint Julep:

  • 2 gałązki mięty
  • 20 ml likieru brzoskwiniowego
  • 2 cząstki dojrzałej brzoskwini
  • 60 ml koniak

Na dnie szejkera wygnieść pierwszą gałązkę mięty razem z brzoskwiniami. Dodać pozostałe składniki. Wstrząsnąć z lodem i odcedzić do miedzianego lub stalowego kubka wypełnionego kruszonym lodem. Do dekoracji użyć drugą gałązkę mięty.

Pineapple Mint Julep:

  • listki z dwóch gałązek mięty
  • plaster dojrzałego ananasa
  • 30 ml syropu cukrowego
  • 60 ml Bourbon
  • gałązka mięty do dekoracji

Na dnie szejkera wygnieść liście mięty razem z ananasem i cukrem. Dodać pozostałe składniki. Wstrząsnąć z lodem i odcedzić do miedzianego lub stalowego kubka wypełnionego kruszonym lodem. Do dekoracji użyć gałązkę mięty.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here