Drinki z Likierem Mimosa - Przepis na Drink

Mimosa – Przepis na Drink

Drinki można podzielić na bardzo wiele sposobów. Ze względu na sposób podania, sposób przygotowani czy też ze względu na ich funkcję jaką mają spełniać. Jest jeszcze jeden podział drinków, związany z okazją ich podawania. W kulturze amerykańskiej, która coraz bardziej wkrada się w nasze życie, występuje takie określenie jak „Sunday Brunch” czyli niedzielny późniejszy lunch. Klasycznymi napojami podawanymi podczas jego trwania są Bloody Mary i Mimosa. Tego pierwszego nie ma chyba potrzeby przedstawiać ale dla przypomnienia, jest to kompozycja wódki, soku pomidorowego i przypraw. Mimosa natomiast jest dużo delikatniejsza zarówno jeżeli chodzi o zawartość alkoholu jak i o sam smak. Mimosa to połączenie soku pomarańczowego i wina musującego. Wszystko podane bez lodu w kieliszku do szampana. Najlepsze wersje Mimosa składają się ze świeżo wyciskanego soku pomarańczowego i oryginalnego francuskiego szampana.

Mimosa – Przepis na Drink

  • 20 ml cointreau
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml szampana lub wina musującego

Pewną odmianą Mimosa jest  wersja z dodatkiem likieru pomarańczowego Grand Marnier. Wtedy taki drink przyjmuje nazwę Grand Mimosa. Oczywiście jest trochę mocniejszy gdyż 20 ml czterdziestoprocentowego likieru robi tak zwaną „robotę”. Kolejną odmianą jest Royal Mimosa, gdzie na wierzch drinka nalewa się likier Chambord. Jest to przepyszny likier wytwarzany we Francji z czarnych malin. Tak, tak – czarnych malin. W Polsce można spotkać po za klasycznymi czerwonymi malinami odmiany żółte/białe, ale czarne są rzadkością na naszych straganach. Jednak w Europie można spotkać czarne maliny. Proszę nie mylić z jeżynami, to nie to samo J.  Obydwie wzmocnione wersje Mimosa, zarówno Grand jak i Royal można zrobić w wersji mrożonej w formie sorbetu. Wystarczy kupić mały soczek pomarańczowy i włożyć go do zamrażarki na dłuższą chwilę (czyt. przynajmniej jeden dzień). Następnie przy pomocy nożyczek otworzyć kartonik, a jego zawartość umieścić w blenderze/mikserze. Dodać 40 ml likieru i wszystko dokładnie zmiksować. Następnie uzyskaną jednorodną konsystencję przelać do kieliszka i zalać winem musującym lub szampanem. Zamieszać delikatnie i dekorować skórką z pomarańczy lub malinami.

 

Obserwuj nas:

9,309FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
102,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...