Artykuły Miksujący Hemingway

Miksujący Hemingway

Wszyscy wiemy, że wielka literatura często idzie w parze ze skłonnością do wypijania wielkich ilości alkoholu. Rosjanie mieli Dostojewskiego, który pił jak smok, Polacy czczą pamięć Marka Hłaski, który za kołnierz raczej nie wylewał, no a w Ameryce, nie stroniący od kieliszka Hemingway uznawany jest klasyką. Picie odgrywało znaczącą rolę w życiu autora “Pożegnania z bronią”, jednak dotychczasowe opracowania nie poświęcały temu tematowi należytej uwagi. Ukazanie się książki “To Have and Have Another” wiele zmieniło w tej kwestii. 

Jej autorem jest Philip Green, człowiek z pasją, współzałożyciel Muzeum Drinków Amerykańskich w Nowym Orleanie. Jego książka skupia się wyłącznie na alkoholowym aspekcie twórczości i życia Hemingwaya, i tym samym wypełnia istniejącą dotychczas lukę. Nawet jeśli zainteresowanie twórczością Noblisty nieco osłabło w ostatnich latach to należy docenić wysiłek włożony w powstanie tej uroczej książki. Jej autor poświęcił przeszło dwadzieścia lat na to, aby znaleźć przepis na każdego drinka wypitego przez bohaterów powieści Hemingwaya – biorąc pod uwagę wszystkie jego dzieła. Dodatkowo rzeczone receptury opatrzone są komentarzem o pochodzeniu i historii danego drinka. Tytaniczna praca, zwłaszcza kiedy uwzględni się uwagę powagę z jaką Hemingway podchodził do konsumpcji alkoholu. Picie było dla niego dyscypliną, w której panuje męska rywalizacja, gdzie niczym w boksie liczy się ten, kto ostatni trzyma się na nogach.

Powszechnie znana słabość pisarza do dobrych drinków nie stanęła na przeszkodzie, aby zdobył on w 1954 nagrodę Nobla. Jest on ciągle żywy w masowej wyobraźni, czego dowodzi chociażby niedawny film Woody’ego Allena “O północy w Paryżu”, w którym główny bohater grany przez Owena Wilsona podróżuje w czasie by spotkać Hemingwaya. Także sącząc w upalne popołudnie Tomini, czy jeden z pozostałych drinków opisanych przez Philipa Greena, pamiętajmy o tym, że koktajle te mają swoje miejsce w historii- być może dlatego tak dobrze smakują w dzisiejszych czasach.

Hemingway również lubił eksperymentować za barem, co na szczęście nie umknęło uwadze Philipa Greena. Autor wyśledził własną recepturę pisarza na tropikalnego drinka o nazwie Tomini. Napitek ten powstawał z kokosów i limet, które Hemingway zbierał w ogrodzie przy swoim domu w Key West.

Przepis na drinka Tomini

Potrzebne składniki do przygotowania drinka:

  • 60 ml ginu
  • 120 ml świeżego soku kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • dash angostury

Sposób przygotowania: wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem i przelej do wysokiej szklanki. Udekoruj cząstką limonki.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

8,746FaniLubię
7,154ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...