Artykuły Metaxa - grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie społeczeństwa, które w starożytności rozwijało się w południowej części Półwyspu Bałkańskiego, słynęli również z uprawy winorośli, a co za tym idzie, także z produkcji wina, które w Grecji było bardzo ważną częścią przemysłu i handlu. To przywiązanie do trunków sprawiło, że dzisiaj możemy próbować ich narodowych alkoholi, takich jak Ouzo, Tsipouro czy Masticha. Do tego szacownego grona bezdyskusyjnie zaliczyć możemy również Metaxę, która popularnością wybija się na czoło tej stawki i ma najwięcej wspólnego z destylatem z winogron. Ale czy jest to faktycznie Brandy, jak powszechnie się twierdzi? Jaka jest historia tego trunku i co oznaczają enigmatyczne gwiazdki na etykiecie? No i w końcu, jak pić Metaxę? Zapraszam do dalszej części artykułu, gdzie na pewno znajdą się odpowiedzi na te nurtujące pytania. 

Historia Metaxy

W 1848 roku w Grecji, pośród rodziny kupieckiej trudniącej się handlem jedwabiem, urodził się Spyros Metaxa. Od swoich pierwszych kroków w familijnym biznesie, zajmował się sprzedażą towarów luksusowych. Podczas swoich niezliczonych podróży odkrywał rozmaite trunki z całego świata, które z czasem stały się jego pasją. Nie potrafiąc znaleźć pośród nich odpowiedniego dla siebie, w końcu sam postanowił stworzyć taki, za namową swoich braci. W ten sposób w 1888 roku w Pireusie, ateńskim porcie, powstała pierwsza destylarnia Metaxy. Legenda głosi, że podczas jej budowy Spyros znalazł starożytny medalion obrazujący wojownika spod Salaminy. Owa bitwa odbyła się na wodach nieopodal Pireusu, gdzie Grecka flota wykazała się bohaterstwem wobec perskiego najeźdźcy, mimo że przeciwnik miał przewagę liczebną. Założyciel Metaxy uznał to za znak, a znaleziony symbol umieścił na butelce swojego trunku, jako wyraz swojej odwagi wobec ryzykownego przedsięwzięcia, którego się podjął. Pozostaje on tam do dzisiaj będąc doskonałym dowodem na to, że Spyros podjął słuszną decyzję. 

Czym jest Metaxa?

Metaxa jest jedynym w swoim rodzaju trunkiem alkoholowym. Nie można go sklasyfikować jako Brandy. Definicja tej kategorii mówi o alkoholu dwukrotnie destylowanym z wina lub innego soku owocowego poddanego fermentacji. Choć faktycznie pierwszym etapem stworzenia Metaxy jest powstanie destylatu z wina, to jednak późniejsze etapy produkcji czynią ten trunek wyjątkowym. Nad całością czuwa Constantinos Raptis, który jest piątym pokoleniem mistrzów destylacji i blendowania. Pierwszym etapem jest powstanie wina, które tworzy się tylko z trzech odmian winorośli: Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Następnie poddaje się je destylacji i leżakowaniu w piwnicach obecnego domu Metaxy, który znajduje się w Kiffisii w północnej części Aten. W tym czasie Constantinos dobiera wina typu Muscat z wyspy Samos, która słynie z jej najlepszych odmian. Następnie łączy je wraz z wyselekcjonowanymi destylatami winnymi, które wspólnie znów leżakują w beczkach wykonanych z francuskiego dębu Limousin. Ostatnim etapem zwieńczającym proces produkcji jest dodanie specjalnej mieszanki ziół i roślin śródziemnomorskich wśród, których warto wyróżnić płatki róż. To wszystko wpływa na wyjątkowość Metaxy.

Co oznaczają gwiazdki na Metaxie?

Za tajemniczymi gwiazdkami, które można znaleźć na etykiecie, kryje się wewnętrzna segmentacja i stopniowanie produktu, zatem nie należy dosłownie przypisywać wieku destylatów do ilości gwiazdek. Jednakże im większa liczba gwiazdek na butelce, tym mamy do czynienia z dłużej leżakowanym produktem. Jest to wprowadzone z powodu tego, że nie wszystkie produkty Metaxy są oznaczone gwiazdkami! Najbardziej szlachetne i najstarsze destylaty trafiają do takich wariantów jak Grande Fine w pięknej, porcelanowej butelce czy Private Reserve produkowana tylko raz w roku w bardzo małych partiach. Wyróżnić warto również Metaxę Angel`s Treasure z długo dojrzewających destylatów czy dwie wersje o nazwie AEN, które powstały, by uczcić 120. i 130. rocznicę powstania firmy.

Jak pić Metaxę?

Jest taka zasada, która mówi, że wszystko możemy pić tak, jak lubimy i tak jak nam smakuje, z czym trudno się nie zgodzić. Jednak istnieją również sprawdzone sposoby na to, by cieszyć się danym produktem. Każdy wariant Metaxy jest trochę inny, zatem dobrze jest sprawdzić, jak smakują z lodem lub bez żadnych dodatków. Wersje 5*, 7* czy 12* sprawdzą się również w prostym połączeniu z toniciem (pamiętajcie by do produktów premium dobierać również napój premium – w ten sposób jeszcze bardziej można uwydatnić głębie smaku i aromatu bazy alkoholowej) lub jako składnik klasycznych koktajli, takich jak Side Car, Brandy Alexander czy Metropolitan. Możemy w ten sposób z powodzeniem zastąpić w nich Koniak czy Brandy, a użycie Metaxy zmieni ich smak i charakter, pozwalając nam odkryć je na nowo. Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy spożywać ten trunek, pamiętajmy aby robić to odpowiedzialnie.

Obserwuj nas:

10,610FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...