Drinki z Ginem Martini - Przepis na Drink

Martini – Przepis na Drink

Paradoksalnie, najprostsze koktajle, składające się tylko z dwóch lub trzech składników, najłatwiej jest popsuć. Inaczej rzecz ujmując, minimalizm powoduje, iż taki drink jest bardzo transparentny, a zatem wszelkie niedoskonałości widać jak na dłoni. Martini jest takim drinkiem, w którym ogromne znaczenie mają dokładne ilości nalanych składników oraz ich temperatura. Pochodzenie Martini jest bardzo niejasne i prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się skąd wzięło swoją nazwę. Może od nazwy miasta Martinez, a może od imienia barmana z hotelu Knickerbocker w Nowym Jorku, Martini di Arma di Taggia, któremu przypisuje się stworzenie przepisu na Martini. W początkowych wersjach Martini wcale nie było takie wytrawne. Liczba składników słodkich znacznie przeważała liczbę tych wytrawnych. Dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku Martini doczekało się wytrawności i proporcji takich, jakie obecnie znamy, czyli: 8-1 ginu versus wytrawny wermut.

Martini – Przepis na Drink

Metod na przygotowanie Martini jest co najmniej tyle, ile osób próbujących je stworzyć, a ponoć na każdego mieszającego przypada jeden, który je wstrząsa. Mieszanie jest z pewnością znaczne bardziej czasochłonne, ale tym samym bardziej eleganckie. Wstrząsanie na pewno da mocniej schłodzony trunek, ale w efekcie również bardziej rozcieńczony.  Kolejną kwestią, która pojawia się przy okazji omawiania przepisu na Martini, jest jego temperatura. Ponieważ powinno być ono ekstremalnie zmrożone, część aficionados  trzyma zarówno kieliszek jak i butelkę ginu w zamrażarce, a wermut w lodówce.  Kolejnym tematem rozważań są elementy dekorujące. Jedna oliwka, a może trzy? Bez pestek, a może faszerowane czosnkiem? Skórka z cytryny, a może z pomarańczy? W końcu, a może przede wszystkim, składniki płynne: tutaj na pewno wszyscy się zgodzą, iż jakość użytych składników przekłada się na efekt finalny. Poniżej kilka mniej znanych przepisów na  Martini.

Gibson – to Dry Martini z dekoracją w postaci marynowanej cebulki.

Dirty Martini – to Dry Martini z dodatkiem ok. 20 ml zalewy z zielonych oliwek.

Astoria – to Dry Martini z dodatkiem angostura Bitter.

Cajun Martini – to dry Martini zrobione na bazie ginu infuzowanego papryczkami Jalapeńo.

Fino Martini – to Dry Martini z wytrawnym Sherry w miejsce wermutu.

Naked Martini  lub Extra Dry Martini – to Dry Martini bez dodatku wermutu.

Saketini – to Dry Martini z sake w miejsce wermutu.

Knickerbocker Martini – to Dry Martini z dodatkiem słodkiego wermutu i angostury

Montgomery Martini – to Dry Martini o proporcjach 25:1 ginu do wermutu.

Silver Bullet Martini – to Dry Martini gdzie wermut zastąpiony jest szkocką whisky.

***

Martini – Przepis na Drink

  • 60 ml ginu
  • 10 ml wytrawnego wermutu

Sposób przygotowania:
Zamieszaj wszystkie składniki w szklanicy z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka. Jako dekorację użyj zielonej oliwki.

Obserwuj nas:

8,404FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,500SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: