Martini

Paradoksalnie, najprostsze koktajle, składające się tylko z dwóch lub trzech składników, najłatwiej jest popsuć. Inaczej rzecz ujmując, minimalizm powoduje, iż taki drink jest bardzo transparentny, a zatem wszelkie niedoskonałości widać jak na dłoni. Martini jest takim drinkiem, w którym ogromne znaczenie mają dokładne ilości nalanych składników oraz ich temperatura. Pochodzenie Martini jest bardzo niejasne i prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się skąd wzięło swoją nazwę. Może od nazwy miasta Martinez, a może od imienia barmana z hotelu Knickerbocker w Nowym Jorku, Martini di Arma di Taggia, któremu przypisuje się stworzenie przepisu na Martini. W początkowych wersjach Martini wcale nie było takie wytrawne. Liczba składników słodkich znacznie przeważała liczbę tych wytrawnych. Dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku Martini doczekało się wytrawności i proporcji takich, jakie obecnie znamy, czyli: 8-1 ginu versus wytrawny wermut.

Metod na przygotowanie Martini jest co najmniej tyle, ile osób próbujących je stworzyć, a ponoć na każdego mieszającego przypada jeden, który je wstrząsa. Mieszanie jest z pewnością znaczne bardziej czasochłonne, ale tym samym bardziej eleganckie. Wstrząsanie na pewno da mocniej schłodzony trunek, ale w efekcie również bardziej rozcieńczony.  Kolejną kwestią, która pojawia się przy okazji omawiania przepisu na Martini, jest jego temperatura. Ponieważ powinno być ono ekstremalnie zmrożone, część aficionados  trzyma zarówno kieliszek jak i butelkę ginu w zamrażarce, a wermut w lodówce.  Kolejnym tematem rozważań są elementy dekorujące. Jedna oliwka, a może trzy? Bez pestek, a może faszerowane czosnkiem? Skórka z cytryny, a może z pomarańczy? W końcu, a może przede wszystkim, składniki płynne: tutaj na pewno wszyscy się zgodzą, iż jakość użytych składników przekłada się na efekt finalny. Poniżej kilka mniej znanych przepisów na  Martini.

Gibson – to Dry Martini z dekoracją w postaci marynowanej cebulki.

Dirty Martini – to Dry Martini z dodatkiem ok. 20 ml zalewy z zielonych oliwek.

Astoria – to Dry Martini z dodatkiem angostura Bitter.

Cajun Martini – to dry Martini zrobione na bazie ginu infuzowanego papryczkami Jalapeńo.

Fino Martini – to Dry Martini z wytrawnym Sherry w miejsce wermutu.

Naked Martini  lub Extra Dry Martini – to Dry Martini bez dodatku wermutu.

Saketini – to Dry Martini z sake w miejsce wermutu.

Knickerbocker Martini – to Dry Martini z dodatkiem słodkiego wermutu i angostury

Montgomery Martini – to Dry Martini o proporcjach 25:1 ginu do wermutu.

Silver Bullet Martini – to Dry Martini gdzie wermut zastąpiony jest szkocką whisky.

***

Martini – Przepis na Drink

  • 60 ml ginu
  • 10 ml wytrawnego wermutu

Sposób przygotowania:
Zamieszaj wszystkie składniki w szklanicy z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka. Jako dekorację użyj zielonej oliwki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here