Margarita

Bardzo popularna do zamawiania w knajpie, zwłaszcza latem. Oczywiście nie biorę pod uwagę miejsc, gdzie na hasło Margarita pada pytanie czy na grubym czy cienkim cieście i z jakim sosem. Chodzi mi o topowe lokale, gdzie jest ona w grupie najczęściej zamawianych koktajli. Charakterystyczną cechą Margarity jest połączenie wszystkich czterech ogólnie rozpoznawalnych smaków. Mix słodko-kwaśny jest przez nas, ssaków, najchętniej wybieranym.

Z jednej strony jest orzeźwiający, z drugiej zaś energetyczny. Wprawy wymaga umiejętność zbalansowania tych smaków tak, by koktajl nie był ani za słodki, ani za kwaśny. Gorycz, jeżeli jest zbyt wyczuwalna, zazwyczaj jest wynikiem użycia sztucznych, kwasowych substytutów świeżej cytryny czy limonki. Jednak najpoważniejszym problemem jest nieumiejętne użycie soli. Margaritę pijam czasem przez gruboziarnistą sól przyklejoną do zewnętrznego rantu kieliszka. Nie wolno dopuścić żeby sól znalazła się po wewnętrznej stronie szkła, gdyż spowoduje to, iż cały drink będzie słony i nie do wypicia. Druga kwestia jest taka, że nie wszyscy przepadają za słoną dekoracją.

Margarita – Przepis na Drink

  • 30 ml srebrnej tequili
  • 30 ml cointreau
  • 15 ml soku z limonki
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj szkło: przetrzyj rant kieliszka cząstką limonki, a następnie delikatnie “umocz” zewnętrzną część brzegu kieliszka w soli. Stworzy to fantastyczny kontrast do słodko-kwaśnej margarity. Następnie wstrząśnij składniki w szejkerze i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here