Recenzje Małpie Sztuczki - recenzja

Małpie Sztuczki – recenzja

Lokal ten absolutnie przypadkiem był pierwszym miejscem, które odwiedziłem, gdy tym razem przyjechałem do Wrocławia, gdyż po prostu był najbliżej mojego hotelu. Choć w pierwszej chwili po wizycie w nim poczułem się rozczarowany, to po chwili zrozumiałem, iż może jest to tylko wynikiem moich wygórowanych oczekiwań i czas zejść na ziemię, lub raczej zeskoczyć z palmy 😉

Małpie Sztuczki są niezobowiązującym barem, do którego swobodnie można przyjść nawet w kostiumie kąpielowym, a personel nie zwróci na to uwagi. Powyższe należy rozumieć w dwojaki sposób: po pierwsze, miejsce jest bardzo wyluzowane i każdy może sobie tu przyjść ubrany jak chce; po drugie, personel nie zwróci uwagi, bo z założenia nie zwraca na nikogo uwagi – i to jest największy minus tego miejsca. Nie jestem fanem przerysowanego powitania w stylu szlacheckim i kłaniania się w progu w pas, ale jakikolwiek kontakt wzrokowy, skinienie głową i nawet tylko gestem zaproszenie do baru powinno być normą. Niestety, jeżeli samemu nie podejdzie się do baru, nikt nawet spojrzeniem nie zwróci na nas uwagi. Właściwie komunikatywność barmanów, a za barem było ich kilkoro, jest bliska zeru. Mimo niezbyt głośnej muzyki nie usłyszałem z ust barmana/barmanki (tak to napiszę, żeby wina nie była jednostkowa) jakiegokolwiek powitania, a jedynie wbity we mnie pytający wzrok.

Karta drinków, o którą sam musiałem poprosić, jest dość okazała. Kilkanaście zabawnie nazwanych koktajli pozwoli każdemu znaleźć coś dla siebie. Nie jest to może, poza kilkoma infuzjami nadającymi dodatkowego aromatu alkoholom, bardzo zaawansowana miksologia, ale kompozycje są smaczne i, co jest na pewno dużym plusem, całkiem niedrogie. Mój koktajl będący skrzyżowaniem Boulvardiera na szkockim „singlu” z Negroni Sbagliato był rewelacyjny i pięknie się prezentował.  Dodatkowym plusem oferty barowej są „dzbany”, czyli drinki w wersji „maxi”, gdzie za litr takiej mikstury płaci się mniej niż 40 pln. Wersja bardzo ekonomiczna i na pewno fajny element integracyjny wypadu w większym gronie. Oferta alkoholowa – bez szału. Dwa giny, dwa rumy i jedna marka tequili (przynajmniej tak wynika z menu) nie zrobią z tego miejsca cocktail baru wysokich lotów.

Wystrój lokalu oczywiście ma nawiązywać do dżungli, jednak trochę w nim mało nawet sztucznych palm i innych imitacji zieleni, które nie tylko ociepliłyby wizerunek, ale pewnie również ukryłyby pewne niedociągnięcia estetyczne. Mówiąc wprost, lokal nie sprawia świeżego wrażenia, a stan łazienki woła o pomstę do nieba. Spójności nie dostrzeżemy również w dwóch głowach jeleni, które stanowią bardzo ciekawy element wystroju, a z małpą w dżungli wiele wspólnego nie mają.  

Małpie Sztuczki są bardzo ciekawym miejscem, z olbrzymim potencjałem, który można by wykorzystać wdrażając niewielkie zmiany. Nie można traktować tego lokalu jako koktajl bar, mimo iż ma do tego predyspozycje. Małpie Sztuczki, jak głosi motto, to przede wszystkim miejsce rozrywkowe i w taki sposób należy się z nim obchodzić. Jest to miejsce, gdzie można w szerszym gronie bez zobowiązań napić się dobrych i niedrogich drinków oraz poszaleć (ponoć) na parkiecie. Jednak nic nie zastąpi miłego uśmiechu i komunikatywności obsługi.

Patryk Le Nart

Małpie Sztuczki Wrocław

Adres: Karola Szajnochy 11, 50-076 Wrocław
Godziny otwarcia:
poniedziałek 16:00–02:00
wtorek 16:00–02:00
środa 16:00–03:00
czwartek 16:00–03:00
piątek 16:00–05:00
sobota 17:00–05:00
niedziela 17:00–02:00

Telefon: 698 647 267

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

7,522FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
63,400SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Aura – recenzja

Spośród lokali ostatnio przeze mnie odwiedzanych, ten wydaje się miejscem najbardziej przytulnym, miłym i ciepłym. Choć prawdopodobnie aura jesienna sprzyja takim odczuciom,...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Instagram: