Artykuły Malibu – kokosowy likier czy rum? Jak pić, nie tylko z mlekiem...

Malibu – kokosowy likier czy rum? Jak pić, nie tylko z mlekiem i czym zastąpić?

Malibu, och, Malibu! Słodki, wyrazisty zapach, klasycznie łączony z mlekiem lub śmietaną i doprawiany cynamonem. Ma swoich fanów na całym świecie – w dowolnym wieku! Skąd jednak wziął się ten alkohol? Jakie są najlepsze przepisy na drinki z Malibu w 2019 Odpowiadamy i podpowiadamy!

Legendarne powstanie


Malibu to przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy o objętościowej zawartość alkoholu 21,0%. Jego początków należy szukać na terenie Barbadosu, gdzie tamtejsza ludność zajmowała się produkcją rumu od połowy XVII wieku. O jego powstaniu krąży legenda, wedle której o pojawieniu się tego alkoholu zdecydował przypadek, kiedy to w 1980 roku, podczas transportu rumu do Europy, do jednej z beczek wpadł kokos. Sok z tego kokosa połączył się z rumem. W ten sposób nieoficjalnie powstał jeden z popularniejszych trunków na świecie. Warto dodać, że pracownika odpowiedzialnego za tę wpadkę zwolniono i po dziś dzień świat nie zna jego personaliów!

Odrobina historii


Jak wiemy, rum to tak naprawdę produkt uboczny przetwórstwa trzciny cukrowej, więc melasa
szybko stała się bardzo pożądanym półproduktem. W 1893 roku niemieccy bracia Stades założyli
na Barbados The West Indies Distillery destylarnię, której celem był eksport rumu do Niemiec, to
właśnie w niej w wyniku połączenia karaibskiego rumu i ekstraktu kokosowego powstało Malibu.
Jego rozpoznawalność potwierdzają liczne dane – dostaniemy go w ponad 150 krajach świata, a
dotyczy to tylko oryginalnego trunku. Warto dodać, że w Polsce Malibu zajmuje pozycję lidera w
segmencie likierów Premium!

Malibu – rum, czy nie rum?


Otóż nie! Malibu powstaje w wyniku połączenia wyselekcjonowanych karaibskich rumów z naturalnym ekstraktem orzecha kokosowego. W związku z tym Malibu to likier kokosowy przyrządzany na bazie karaibskiego rumu. W Polsce dostaniecie oryginał, ale zamienniki również są dostępne! Jednym z popularniejszych jest Caraibo di Coco, który dostaniecie w popularnym dyskoncie z owadem 😉 Malibu potrafi jednak o wiele więcej, niż tylko występować w kombinacji z mlekiem czy śmietaną. Specjalnie dla Was stworzyliśmy listę 5 zdecydowanie bardziej nietuzinkowych drinków!

MELLON COLLIE

Mocno rozbudowany, ale spójny i bardzo przyjemny. Pomimo deserowego charakteru nie jest zbyt
słodki, a śmietanka sprawia, że rozpływa się w ustach.

Mellon Collie – Przepis Na Drink

  • rum biały – 20ml
  • malibu – 20ml
  • likier kakaowy biały – 10ml
  • likier melonowy – 30ml
  • śmietanka – 60ml

Sposób przygotowania:
Przygotuj szejker z lodem i wlej do niego wszystkie składniki. Do odmierzenia dokładnych ilości
użyj jiggera lub miarki kuchennej. Za pomocą sitka barmańskiego przelej tak przygotowanego
drinka do schłodzonego niskiego szkła.

KEY LIME PIE


Połączenie aromatów kokosa i cytrusów z aksamitną konsystencją sprawia, że ludzkie zmysły
wariują. Autorem przepisu na to kremowe cudo jest Michael Waterhouse
Key Lime Pie – Przepis Na Drink

  • 20 ml likieru Malibu
  • 10 ml likieru Licor 43
  • 10 ml Cointreau
  • 10 ml soku z limonki
  • 20 ml śmietanki

Sposób przygotowania:
Koktajl podajemy w schłodzonym kieliszku koktajlowym, dlatego zacznij od wypełnienia go lodem
lub wstawienia do zamrażarki na kilka minut, a następnie przygotuj szejker i wszystkie składniki.
Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego
lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź tak
przygotowanego drinka bez lodu do schłodzonego kieliszka.

HAWAIIAN


Zdecydowany faworyt wśród pań i tych z Was, którzy pragną poczuć się odrobinę na wakacjach.
Dzięki swojemu tropikalnemu aromatowi pozwala maksymalnie przybliżyć wizję upragnionego
wypoczynku!

Hawaiian – Przepis na Drink

  • 10 ml jasnego rumu
  • 40 ml malibu
  • 10 ml cointreau
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 40 ml soku ananasowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 20 ml kremu kokosowego

Sposób przygotowania:
Do przygotowanego szejkera z lodem wlej wszystkie składniki i wstrząśnij. Tak przygotowanego
drinka przelej do wysokiego szkła. A jeżeli nie posiadasz w domu szejkera? Nic straconego. Śmiało
możesz zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij go lodem, dodaj składniki, dokładnie zakręć i
wstrząśnij. Czas na ostatni krok, czyli garnish! Dekoracją naszego koktajlu będzie ananas. Jeżeli
masz pod ręką ananasa z puszki, użyj połowy lub ćwiartki plasterka. W przypadku świeżego
owocu, najlepiej „na oko” odkroić niewielki kawałek i udekorować nim koktajl.

NUTTY SUMMER MARTINI


Ten kremowy drink przyszedł do nas w 2001 roku prosto z Londynu. Jego twórcą jest Daniel Spink
z baru Hush Up. W nutty summer Martini oprócz orzechowych nut smakowych wyczujecie kokos i
ananas.

Nutty Summer Martini – Przepis Na Drink

  • 20 ml Malibu
  • 20 ml likieru migdałowego
  • 20 ml likieru jajecznego
  • 10 ml śmietanki
  • 20 ml soku ananasowego
  • 2 dash Angostura Bitter

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wstaw go do
zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania drinka. Do szejkera
nasyp lodu, a następnie wlej do niego wszystkie składniki. Za pomocą jiggera lub miarki kuchennej
odmierz odpowiednie ilości, co pozwoli Ci zachować prawidłową recepturę i balans smaku koktajlu.
Całość energicznie wstrząśnij w szejkerze i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do
schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Jeżeli nie masz w domu szejkera, zastąp go dużym
słoikiem. Do słoika nasyp lodu, wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij.
Resztę kroków już znasz. Powodzenia!

ITALIAN SURFER WITH A RUSSIAN ATTITUDE


Ten koktajl smakuje tak jak się nazywa. Italian Surfer with a Russian Attitude to słodki i uroczy
drink na bazie wódki w nieco tropikalnym klimacie. Dominują tu nuty owocowo kokosowe. Jest
łatwy do wypicia, choć naszym zdaniem brakuje w nim pazura.

Italian Surfer With A Russian Attitude – Przepis Na Drink

  • 40 ml wódki
  • 20 ml Malibu
  • 20 ml likieru migdałowego
  • 40 ml soku żurawinowego
  • 40 ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:
Ten koktajl należy komponować bezpośrednio w niskim szkle. Wypełnij je kostkami lodu, a
następnie wlej wszystkie składniki. Za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierz odpowiednie
ilości, co pozwoli Ci zachować prawidłową recepturę i balans smaku koktajlu. Delikatnie zamieszaj
koktajl. Na koniec udekoruj całość za pomocą cząstki ananasa. Gotowe!

Natalia Magielska
Natalia Magielskahttp://www.itssimplecreations.com
Babcia chciała, żeby została prawnikiem, ale zajmuje się social mediami i fotografią. Najczęściej spotkasz ją z kawą i aparatem w ręce. Wspiera rozwój portalu MójBar.pl, prowadzi własną firmę zajmującą się doradztwem i rozwojem marek alkoholowych w sieci.

Obserwuj nas:

9,558FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Shoty imprezowe – kolorowe i warstwowe, łatwe w zrobieniu i nie zawsze mocne

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...