Recenzje Mała Sztuka - recenzja

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku na rok powstają coraz to nowe koncepty, a ich różnorodność jest wręcz imponująca. Podczas mojej tegorocznej wizyty, która stanowczo była zbyt krótka, miałem przyjemność zawitać do lokalu o nazwie „Mała Sztuka” – i wygląda na to, że rzeczywiście miałem przyjemność.

Nad urokliwym brzegiem Motławy, trochę na uboczu, ale nadal rzut kostką lodu od głównej przeprawy gdańskiej starówki, zakotwiczyła „Mała Sztuka”. Lokal – jak sama nazwa wskazuje – nie jest pokaźnych rozmiarów, jednak letnią porą wsparty ogródkiem i „polem leżakowym” może pomieścić dość dużą liczbę Gości stęsknionych wytchnienia przy szklance wybornego koktajlu. Usytuowanie MS ma swoje duże plusy – nie spotkamy tu typowych turystów, poszukujących waty cukrowej i gofrów, lecz osoby, których ściągnęła tu, podobnie jak mnie, dobra renoma miejsca.

Tematem przewodnim jest tu rum, o czym świadczy zarówno wystrój samego baru, jak i  bibeloty oraz memorabilia w sali głównej. Wnętrze jest autentycznie przytulne i idealnie komponuje się z ofertą koktajlową, tak przesyconą rumem jak dobry karaibski poncz. W karcie drinków znajdziemy bardzo wiele klasyków bazujących na trzcinowym destylacie, podanych w bardzo ciekawy sposób. Porcje nie są mikroskopijne, a towarzysząca im średnia cena 23 PLN nie pozostawia niesmaku w ustach.

Klimat, który tworzą barmani, kolorowe fartuchy i koszule, a przede wszystkim uśmiech i radość z przygotowywanych drinków udzielają się wszystkim obecnym. Atmosfera jest bardzo pozytywna, co w połączeniu z ofertą barową powoduje, iż „Mała Sztuka” na długo zapada w pamięć. Mam nadzieję, iż w niedalekiej przyszłości znajdę czas, aby ponownie odwiedzić to magiczne miejsce. 

Patryk Le Nart

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
120,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...