Recenzje Mała Sztuka - recenzja

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku na rok powstają coraz to nowe koncepty, a ich różnorodność jest wręcz imponująca. Podczas mojej tegorocznej wizyty, która stanowczo była zbyt krótka, miałem przyjemność zawitać do lokalu o nazwie „Mała Sztuka” – i wygląda na to, że rzeczywiście miałem przyjemność.

Nad urokliwym brzegiem Motławy, trochę na uboczu, ale nadal rzut kostką lodu od głównej przeprawy gdańskiej starówki, zakotwiczyła „Mała Sztuka”. Lokal – jak sama nazwa wskazuje – nie jest pokaźnych rozmiarów, jednak letnią porą wsparty ogródkiem i „polem leżakowym” może pomieścić dość dużą liczbę Gości stęsknionych wytchnienia przy szklance wybornego koktajlu. Usytuowanie MS ma swoje duże plusy – nie spotkamy tu typowych turystów, poszukujących waty cukrowej i gofrów, lecz osoby, których ściągnęła tu, podobnie jak mnie, dobra renoma miejsca.

Tematem przewodnim jest tu rum, o czym świadczy zarówno wystrój samego baru, jak i  bibeloty oraz memorabilia w sali głównej. Wnętrze jest autentycznie przytulne i idealnie komponuje się z ofertą koktajlową, tak przesyconą rumem jak dobry karaibski poncz. W karcie drinków znajdziemy bardzo wiele klasyków bazujących na trzcinowym destylacie, podanych w bardzo ciekawy sposób. Porcje nie są mikroskopijne, a towarzysząca im średnia cena 23 PLN nie pozostawia niesmaku w ustach.

Klimat, który tworzą barmani, kolorowe fartuchy i koszule, a przede wszystkim uśmiech i radość z przygotowywanych drinków udzielają się wszystkim obecnym. Atmosfera jest bardzo pozytywna, co w połączeniu z ofertą barową powoduje, iż „Mała Sztuka” na długo zapada w pamięć. Mam nadzieję, iż w niedalekiej przyszłości znajdę czas, aby ponownie odwiedzić to magiczne miejsce. 

Patryk Le Nart

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

9,560FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Shoty imprezowe – kolorowe i warstwowe, łatwe w zrobieniu i nie zawsze mocne

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...