Drinki z Rumem Mai Tai - Przepis na Drink

Mai Tai – Przepis na Drink

Już sama nazwa koktajlu wskazuje na to, że na pewno nam zasmakuje – Maita’i po tahitańsku oznacza po prostu dobry. Możemy spotkać się z różnymi pisowniami, ale zapewniamy, że zawsze będzie to ten sam, przepyszny koktajl na bazie rumu. Mai Tai zyskał popularność na przełomie lat 50 i 60 XX wieku i można było go spotkać w prawie każdym lokalu, który chociaż po części.

Mai Tai – Przepis na Drink

  • 40 ml złotego rumu
  • 10 ml grand marnier
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu orszadowego

Słynny drink Mai Tai, mimo że po raz pierwszy przyrządzony w Kalifornii przeniesie nas wprost na plaże Tahiti. W rolach głównych występują: rum, likier pomarańczowy, Falernum i sok z limonki. A także… niezastąpiona… mała główka. 

Mai Tai w stylu Tiki – Przepis na Drink

  • 20 ml jasnego rumu
  • 20 ml ciemnego rumu
  • 15 ml likieru pomarańczowego
  • 1 limonka (30 ml soku z limonki + skórka)
  • 15 ml syropu Falernum
  • dekoracja: gałązka mięty, zest (skórka) z całej limonki, parę nasion granatu

oraz

  • naczynie na drinka (my użyliśmy fikuśnej główki)
  • obieraczka
  • nożyczki ozdobne
  • ostry nożyk
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kruszony lód

Sposób przygotowania:
1. Na początku umyj i sparz limonkę. Następnie przygotuj zest, czyli obierz całą limonkę – postaraj się, żeby skórka była jak najdłuższa. Nadaj jej ładny i równy kształt przycinając nożyczkami ozdobnymi (są tanie i ogólnodostępne). Zrób nacięcie ostrym nożykiem po wewnętrznej stronie skórki i przeciągnij przez nie jeden koniec. Kto miał kiedyś okazję robić faworki, nie będzie miał problemu z przygotowaniem tej części dekoracji 😉
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej: 20 ml jasnego rumu, 20 ml ciemnego rumu i 15 ml likieru pomarańczowego.
Dobra rada:  jeśli posiadasz tylko jeden rodzaj rumu to wystarczy, że nalejesz go w ilości 40 ml.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Wlej do szklanicy.
4. Dodaj 15 ml syropu Falernum.
5. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 10 sekund!
6. Przelej miksturę do naczynia lub większej szklanki i uzupełnij kruszonym lodem.
7. Do wcześniej przygotowanego zestu z limonki wsadź gałązkę mięty. Dekorację umieść w kruszonym lodzie. Na wierzch drinka daj parę pestek z granatu.
8. Twój drink Mai Tai w stylu Tiki jest gotowy! Smacznego.

Obserwuj nas:

9,308FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
102,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...