Drinki z Likierem Lotus Espresso – przepis na drink

Lotus Espresso – przepis na drink

Lotus to po prostu kawa z mocnym kopnięciem. W przepisie zamiast zwykłego syropu cukrowego wykorzystujemy klonowy, co dodaje całości miodowego aromatu. Koktajl ten został skomponowany po raz pierwszy w 2005 roku, w australijskim barze. 

Lotus Espresso – przepis na drink

  • wódka – 60 ml
  • likier kawowy – 20 ml
  • syrop klonowy –20 ml
  • espresso – 40 ml

Sposób przygotowania:

Przed przygotowaniem koktajlu zaparz świeże espresso, w przepisie wykorzystujemy gorącą kawę. Następnie do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj kilkoma ziarnami kawy. Gotowe!

Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj. 

Obserwuj nas:

9,524FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...

Wszystko o piwach smakowych!

"Co to jest piwo smakowe? Jakie wybrać? Jak podawać?"Wyobrażam sobie minę Patryka w momencie, gdy zadawał mi pytanie czy napiszę tekst o...