Poradniki Likier bananowy, jak zrobić i z czym pić?

Likier bananowy, jak zrobić i z czym pić?

Likier bananowy jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu. Nie wymaga specjalistycznego sprzętu lub poświęcania mu specjalnie uwagi. Po prostu likier bananowy robi się sam. Do tego jest bardzo wszechstronny w użyciu, a metod, z czym pić i jak wykorzystać jest niezliczona ilość.

Najważniejszym elementem układanki oczywiście są banany, które kupić można pod kilkoma postaciami, a konkretnie chodzi tu o banany świeże i banany suszone. Te drugie można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Przypominają takie zasuszone kiełbaski ☺, nie mylić ze smażonymi chipsami bananowymi. Likier możemy zrobić zarówno z bananów świeżych jak i z tych suszonych albo najlepiej połączyć siły w jedno.

Jak zrobić likier ze świeżych bananów?

Tworzenie likieru ze świeżych bananów niestety wymaga trochę naszej uwagi, a konkretnie poświęcenia czasu na codzienne testowanie. Świeże owoce mogą dość szybko uwolnić ziemiste aromaty co niestety nie jest zbyt pożądane. Najbardziej aromatycznymi są owoce przejrzałe, czyli w przypadku bananów takie już z ciemną skórką i takie właśnie powinniśmy zakupić.

Potrzebne składniki:

  • 3 przejrzałe banany
  • 0,5 litra wódki czystej
  • 100-200 ml syropu cukrowego

Potrzebne narzędzia:

  • zakręcany słój o pojemności 1l
  • gaza

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki banany pokrój w kostkę i umieść w słoju. Zalej wódką, zakręć słój i odstaw na 3 dni. W kolejnych dniach sprawdzaj przynajmniej raz dziennie (już wiemy że Wam się to zaczyna podobać) poziom maceracji. Kiedy tylko poczujemy ziemiste aromaty należy wyjąć banany i wycisnąć je przez gazę dla wyciągnięcia całego płynu. W tym momencie uzyskaliśmy wódkę bananową, którą musimy dosłodzić aby uzyskać likier. Dodawaj  syropu cukrowego w takiej ilości w jakiej uznasz za stosowne. Następnie przelej do butelki, która możesz trzymać nawet poza lodówką.

Jak zrobić likier z suszonych bananów?

Ten sposób przygotowania likieru bananowego jest dużo prostszy i w dodatku daje lepsze efekty, jedynym problemem może być zdobycie suszonych bananów. W tym wypadku banany możemy zostawić do maceracji na tak długo jak chcemy i to bez potrzeby ich codziennego sprawdzania (już wiemy, że Wam się to przestaje podobać). Czym dłużej pozostawimy banany do maceracji, tym lepszy efekt uzyskamy, my nasze pozostawiliśmy na miesiąc.

Potrzebne składniki:

  • 300g suszonych bananów
  • 0,5l wódki
  • 100-200 ml syropu cukrowego

Potrzebne narzędzia:

  • zakręcany słój o pojemności 1l
  • gaza

Sposób przygotowania:

Do litrowego słoja włóż pokrojone suszone banany i zalej wódką. Odstaw na miesiąc pamiętając aby raz dziennie wstrząsać zawartość. Po tym czasie wyjmij banany, wyciśnij przez gazę dla wyciągnięcia jak największej ilości płynu.  Dosładzaj syropem cukrowym według własnego uznania. Następnie przelej do butelki, która możesz trzymać poza lodówką.

Jak zrobić najlepszy likier bananowy?

Zmieszaj razem ze sobą likier ze świeżych i suszonych bananów ☺

Z czym pić likier bananowy?

Przede wszystkim nasz domowy likier bananowy najlepiej pić w formie czystej. Można go dodawać do mocnego alkoholu takiego jak Bourbon czy rum, spróbować z lemoniadą lub w drinku Banshee.

Obserwuj nas:

10,117FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...