Poradniki Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a tymczasem od dawna wykorzystywane są jako elementy potraw zarówno dodając charakterystycznego smaku jak i powodując, że potrawa lub koktajl wyglądają dużo bardziej apetycznie. Dziś opowiemy trochę o użyciu kwiatów jadalnych w drinkach, czyli jak wybrać i jak je wykorzystać.

Przede wszystkim zanim sięgniemy po nasz tytułowy dodatek, musimy się upewnić, iż dany okaz jest jadalny i nie zrobimy nikomu krzywdy. Dla pewności lepiej zakupić kwiaty w sprawdzonym źródle niż zbierać samemu na łące czy w lesie.

Jak wykorzystać kwiaty jadalne?

Po za oczywistym wykorzystaniem jako dekoracja do drinka, możemy wykorzystać ich potencjał aromatyczno smakowy. Niektóre kwiaty jadalne możemy również użyć jako składnik koktajlu tworząc syropy, tynktury czy bittersy. Kolejnym ciekawym wykorzystaniem, świetnie sprawdzającym się w drinkach jest zatopienie całych kwiatów lub ich płatków w bryle lodowej. Można również zatopić kwiaty we własnoręcznie zrobionych sorbetach podawanych w kieliszku i zalanych Prosecco. Kwiaty jadalne możemy również wysuszyć i rozgnieść wykorzystując jako posypkę na wierzch koktajlu lub jako ozdobną crustę.

Jakie kwiaty jadalne wybrać?

Wśród szanowanych i często wykorzystywanych kwiatów są między innymi:

Nagietki – te piękne żółciutkie kwiaty są lekko pikantne w smaku. Po za wspomnianymi możliwościami, można przygotować z nich leczniczą herbatkę.

Astry – to słodko-kwaśne fioletowe kwiatki będące piękną dekoracją kiedy świeże, a w formie zasuszonej mogą służyć do koloryzacji na przykład soli do Margarity.

Pelargonie – mnogość odmian powoduje, iż różnią się od siebie w smaku. Można doszukać się w nich posmaku cytryny, cynamonu czy mięty. Warto przetestować wszystkie warianty i dostosować do własnych potrzeb.

Chryzantemy – w teksturze soczyste i chrupiące. W smaku gorzkie i pikantne. Świetnie nadadzą się również w formie herbaty.

Begonie – te piękne kwiaty o czerwonych płatkach w smaku przypominają rabarbar skrzyżowany z cytryną. Są wręcz stworzone by przygotować z nich smakowy syrop.

Wrzosy – ich piękny kolor jest wręcz stworzony by uatrakcyjnić wygląd każdego drinka

Aksamitki – te różowo czerwone kwiatki są bardzo trwałe. Bardzo długo zachowują świeżość i co za tym idzie unikalny kolor.

Powyższa krótka lista nie wyczerpuje możliwości kwiatów jadalnych. Warto również zwrócić uwagę na Bratki, Stokrotki, Chabry, Nachyłki i Cynie. Przypominamy jednak jeszcze raz o zachowaniu wszelkich środków ostrożności. 

MójBar

Obserwuj nas:

10,626FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....