Ortodoksyjny Żyd nie powinien pić trunku z winogron, jednak istnieją koszerne wina. Wódka natomiast jest jak najbardziej koszerna, poza jednym specjalnym tygodniem w roku. Jak zatem poradzić sobie z piciem koszernego alkoholu? I czym to się różni od zwykłych wysokoprocentowych napojów?

Kiedyś alkohole wykonywane były w domach i o ich koszerności lub jej braku można było wiedzieć wszystko, znając każdy etap produkcji. Obecnie rynek jest tak duży, że trudno wychwycić ilość dodawanych składników, ich jakość czy etapy destylacji. Dlatego Żydzi wpadli na pewien pomysł, by ułatwić zakupy swoim wspólwiernym. Butelki, w których znajduje się koszerny trunek udekorowane są naklejką z czarną literką U w czarnym kółku, co oznacza Orthodox Union i jej certyfikat koszerności. Tutaj zasad pilnuje rabinat. W ciągu dekady liczba zatwierdzonych przez rabinat alkoholi wzrosła o połowę. Obok Absolutu i Stolichnej w ostatnim roku pojawił się na liście dozwolonych płynów słynny szkocki single malt Glenmorangie i Ardbeg.

Naklejka naklejką, ale o co chodzi z koszernością alkoholu?

Żydzi mają własne, specyficzne reguły co mogą jeść, a czego nie wolno im tykać. Ważny też jest sposób przyrządzenia jedzenia, od momentu ubicia zwierzyny, aż do jej usmażenia. Ogólnie stroni się od krwi w menu, mięsa nie miesza się z produktami mlecznymi, dlatego nikt nie usmaży kotletów na maśle i nie doda śmietanowego sosu z koperkiem. Owoce z kolei powinny pochodzić z drzew minimum trzyletnich i mają być zerwane, a nie zebrane z ziemi. Niektóre produkty, aby były koszerne, nie mogą być wytwarzane ani sprzedawane przez nie-żydów. Tak jest w przypadku win.

Jesli chodzi o alkohol może on być wykonany z ziaren lub cukru i wtedy jego koszerności nic nie zagraża. Dlatego każda prawie czysta wódka jest koszerna. Gorsze wódki mogą zawierać enzymy pochodzenia zwierzęcego, barwniki, aromaty i gliceryny z tłuszczu zwierzęcego, co dyskwalifikuje je wtedy na żydowskim stole. Zatem czysta wódka zbożowa lub ziemniaczana jest najbezpieczniejsza do serwowania Żydowi. Ale trzeba pamiętać o jednej sprawie. W czasie Święta Paschy, 7 dni w roku, nie wolno spożywać czegokolwiek, co ma w sobie chociażby jedno z 5 zbóż: żyto, owies, jęczmień, pszenicę lub orkisz. Wtedy wszystkie zbożowe wódki są odstawiane w żydowskich domach na zaś.

Według halachy, czyli reguł obowiązujących w prawie żydowskim alkohol nie może być wytwarzany z winogron ani nie może być przechowywany w beczce, w której kiedyś leżakowało wino – co jest dość częstą praktyką w alkoholowym świecie.

Więc skoro winogrona są niedozwolone, czy można Żydom proponować lampkę wina? Okazuje się, że istnieją odrębne zasady wykonywania koszernego wina i brandy z winogron. Na przykład winogrona można zbierać z drzew minimum czteroletnich. Co siedem lat winnica ma odpoczywać. Nie można tez uprawiać niczego innego miedzy winoroślami, a część wina – małą porcję – należy wylać. Cały proces produkcji powinien być wykonywany przez ortodoksyjnych Żydów i kobiety nie mają tu wstępu. W ten sposób halacha zabezpiecza także interesy Żydów, którzy na wino w swojej społeczności mają monopol.

Dora Rosłońska
Dora Rosłońska - niezależna dziennikarka i scenarzystka współpracująca z takimi tytułami jak Kukbuk, Newsweek oraz TVP1, TVP2. Tajniki barmaństwa poznała w MSBiS oraz podczas pracy jako event manager w jednym z warszawskich klubów. Pisanie i sympatię do barmańskiej sztuki połączyła w „Moim Barze”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here