Poradniki Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo wiele wzmianek o kordiałach jako bardzo mocnych ziołowych, leczniczych nalewkach.  Tymczasem w barmaństwie jest to powszechne określenie składnika koktajlowego będącego pewnego rodzaju krzyżówką soku, syropu i innych dodatków. Poniżej prezentujemy trzy różne przepisy jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystywać w drinkach. 

Jak zrobić lime cordial?

Metoda na ciepło:

Jedną z najczęściej spotykanych receptur jest ta, w której łączymy na ciepło syrop cukrowy ze skórkami limonkowymi.

Potrzebne składniki:

  • 1l syropu cukrowego 
  • Skórka z 25 limonek

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparzyć limonki. Obrać starając się ograniczyć ilość albedo (gorzkiej wewnętrznej skórki). Na wolnym ogniu zagotować syrop z wrzuconymi skórkami limonki. Gotować przez ok. 5 minut. Pozostawić na noc do wystudzenia i zmacerowania się. W razie potrzeby dodać dla smaku trochę soku z limonki lub kwasku jabłkowego bądź cytrynowego. Przechowywać w lodówce. Przy kolejnych próbach możemy dodać trochę przypraw: kolendry, jagód jałowca czy skórki pomarańczowej. 

Metoda na zimno:

Lime cordial nie musi być przygotowywany na ciepło. Równie ciekawy efekt uzyskamy mieląc całe owoce limonki w blenderze

 Potrzebne składniki:

  • 5 całych limonek
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparzyć limonki i przekroić na pół. Umieścić wraz z pozostałymi składnikami w blenderze kielichowym. Zmiksować na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.

Metoda na zimno – wykorzystanie resztek

To już nie tylko moda, to już obowiązek wykorzystywania resztek i pozostałości przetwórczych owoców. W tym wypadku wykorzystamy wyciśnięte połówki limonek.

Potrzebne składniki:

  • 20 połówek wyciśniętej limonki
  • 250 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.

Jak wykorzystać lime cordial?

Najbardziej popularnym drinkiem z użyciem kordiału limonkowego jest Gimlet. Powstaje poprzez wymieszanie z lodem 60 ml ginu i 20 ml lime cordial. Ponadto lime cordial może być dobrym dodatkiem do Margarity lub wszelkiego rodzaju lemoniad. 

Mój Bar

Obserwuj nas:

11,355FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
131,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: