Poradniki Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo wiele wzmianek o kordiałach jako bardzo mocnych ziołowych, leczniczych nalewkach.  Tymczasem w barmaństwie jest to powszechne określenie składnika koktajlowego będącego pewnego rodzaju krzyżówką soku, syropu i innych dodatków. Poniżej prezentujemy trzy różne przepisy jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystywać w drinkach. 

Jak zrobić lime cordial?

Metoda na ciepło:

Jedną z najczęściej spotykanych receptur jest ta, w której łączymy na ciepło syrop cukrowy ze skórkami limonkowymi.

Potrzebne składniki:

  • 1l syropu cukrowego 
  • Skórka z 25 limonek

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparzyć limonki. Obrać starając się ograniczyć ilość albedo (gorzkiej wewnętrznej skórki). Na wolnym ogniu zagotować syrop z wrzuconymi skórkami limonki. Gotować przez ok. 5 minut. Pozostawić na noc do wystudzenia i zmacerowania się. W razie potrzeby dodać dla smaku trochę soku z limonki lub kwasku jabłkowego bądź cytrynowego. Przechowywać w lodówce. Przy kolejnych próbach możemy dodać trochę przypraw: kolendry, jagód jałowca czy skórki pomarańczowej. 

Metoda na zimno:

Lime cordial nie musi być przygotowywany na ciepło. Równie ciekawy efekt uzyskamy mieląc całe owoce limonki w blenderze

 Potrzebne składniki:

  • 5 całych limonek
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparzyć limonki i przekroić na pół. Umieścić wraz z pozostałymi składnikami w blenderze kielichowym. Zmiksować na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.

Metoda na zimno – wykorzystanie resztek

To już nie tylko moda, to już obowiązek wykorzystywania resztek i pozostałości przetwórczych owoców. W tym wypadku wykorzystamy wyciśnięte połówki limonek.

Potrzebne składniki:

  • 20 połówek wyciśniętej limonki
  • 250 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.

Jak wykorzystać lime cordial?

Najbardziej popularnym drinkiem z użyciem kordiału limonkowego jest Gimlet. Powstaje poprzez wymieszanie z lodem 60 ml ginu i 20 ml lime cordial. Ponadto lime cordial może być dobrym dodatkiem do Margarity lub wszelkiego rodzaju lemoniad. 

Mój Bar

Obserwuj nas:

10,643FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za pasem. Możemy...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”, wyspiarskiego, szkockiego...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy alkoholowe, dziś...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol. „Puste kalorie”,...