Poprawna konstrukcja aromatyczna koktajlu powinna opierać się na trzech filarach: baza, perfumy oraz masa. Choć mamy trzy filary, nie oznacza to, iż każdy koktajl powinien mieć trzy składniki. Niektóre składniki przejmują funkcję dwóch filarów, albo na konkretny filar składa się więcej niż jeden składnik.

Przede wszystkim, rozszyfrujmy, co kryje się pod nazwami konkretnych filarów.

Baza

To zazwyczaj mocny alkohol, taki jak wódka, gin, rum, whisky, etc, posiadający, choć w wypadku wódki najmniej, swoje własne, charakterystyczne aromaty.

Perfumy

To składniki bardzo aromatyczne, takie jak likiery; syropy też można podciągnąć pod tę kategorię. Funkcją perfum jest podkreślenie, czy też uwypuklenie, aromatów występujących w składniku bazowym lub dodanie takich aromatów, które nie występują w alkoholu mocnym, ale razem dadzą rewelacyjne połączenie.

Masa

To ciężar koktajlu. Składniki odpowiadające za to, jak długo po przełknięciu smak koktajlu pozostanie w ustach. Składniki tłuste, gęste czy słodkie osiadają na języku dłużej i pozostają wyczuwalne. Do tej grupy zaliczyć możemy śmietankę, soki, syropy, kremy, wina wzmocnione i wina aromatyzowane.

Przy komponowaniu musimy przede wszystkim określić składnik bazowy- ten, wokół którego wszystko się będzie kręcić. Jeżeli chodzi o harmonię aromatyczną, łączenie dwóch lub więcej składników bazowych nie przynosi większych sukcesów- chyba, że naszym celem są inne doznania. Kolejnym etapem jest wyłapanie aromatów bazy i dodanie składników perfumujących o aromatach podobnych. Oczywiście, metodą prób i błędów możemy połączyć składniki o zupełnie innych aromatach, ale pamiętajmy, że trzeba będzie wypić, co naważymy.

Masa zazwyczaj kierunkuje nasz koktajl w zależności od funkcji, jaką ma spełniać. Dla przykładu, śmietana dociąży nasz koktajl, zaś mleko doda mu lekkości. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy spowoduje, że koktajl będzie bardziej syty niż ten, gdzie sok będzie ze świeżo ‘wyciśniętego’ kartonu…

Patryk Le Nart
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here