Recenzje Kita Koguta - Recenzja

Kita Koguta – Recenzja

To było jakieś pięć lat temu, kiedy z zapartym tchem słuchałem zdań wypowiadanych w tempie karabinu maszynowego. Nigdy wcześniej nie słuchałem nikogo, kto z taką pasją mówiłby o swoim nowym projekcie. Byłem szczęściarzem, którego obdarzono zaufaniem i który mógł, jako jeden z pierwszych, poznać nie tylko koncept, ale i przyszłą nazwę lokalu, która brzmi… „Kita Koguta”. 

Kita Koguta z pewnością nie była pierwszym koktajlbarem, pierwszym barem z muzyką na żywo i nie była również pierwszym miejscem z kartą bardzo nowatorskich drinków. Na pewno jest jednak pierwszym miejscem, w którym wszystkie te elementy zostały spakowane razem do jednego pudełka przewiązanego unikalną „kokardą” gościnności.

Zawsze powtarzam, że Bar to teatr i tylko ten dojdzie na szczyt, kto w pełni to zrozumie. Tak jak w teatrze, w barze należy zadbać o wszystkie elementy – scenografię, scenariusz, dialogi, reżyserię, a na koniec trzeba to pięknie wyprodukować… 

Kita Koguta – Recenzja

Scenografia: Za każdym razem kiedy tu wpadam, a zdarza mi się to dość często, odkrywam coś nowego w wystroju Kity – czy to kolejne elementy ściennych malowideł, grafiki reklamujące nowe kreacje koktajlowe, następne korki zwisające z sufitu, czy wszelkiego rodzaju bibeloty poustawiane na półkach. Wszystko to jest nie tylko atrakcyjne dla oka, ale stwarza też klimat tajemniczości, która jak magnes działa na wszystkich przybyłych.

Scenariusz: Począwszy od gromkiego powitania, poprzez wszystkie rytuały towarzyszące serwowaniu drinków, a skończywszy na zachęcającym do powrotu pożegnaniu, wszystkie elementy są tutaj maksymalnie dopracowane. Praca barmanów to nieustające show. Spektakl z minuty na minutę nabiera siły, a widzowie z pierwszych rzędów,  jak trąbą powietrzną, wciągani są w interakcję.

Dialogi: Tu nie usłyszy się tak często spotykanych w podrzędnych barach zwrotów jak: ‘Słucham?’,  ‘Z lodem czy bez?’, ‘Karta, gotówka?’ czy ‘Nie mam wydać.’ Tutaj od pierwszej chwili nasze, nawet te niewypowiedziane, potrzeby zaspokajane są z miejsca. Doradcy smaków, bo tak można nazwać barmanów w Kicie, celują w dostarczaniu satysfakcji naszym kubkom smakowym, a w razie reklamacji ulepszą nasz koktajl i to bez użycia syropu kokosowego ☺.

Reżyseria: Choć coraz rzadziej można spotkać samych reżyserów w akcji za barem, a szkoda, to jedno jest  pewne – bacznie czuwają nad tym, co dzieje się – zarówno w samym teatrze jak i dookoła niego. Wszelkie nowinki, wszelkie zmiany w gustach odbiorców są wyłapywane i z miejsca wplatane w  repertuar.

Kita Koguta to przykład perfekcyjnie „wyprodukowanego teatru”, w który, co jest ewidentne, wkładana jest miłość i pasja. Każdy, kto był tutaj choć raz, odnajdzie coś unikalnego, a wizytę swą zapamięta na bardzo długo. Niektórzy rozpieszczeni urokiem tego miejsca mogą stwierdzić, iż w kurniku nie ma już tych jaj, ale uwierzcie mi – Koguty i Kurki nadal mają pazur, który pokażą przy kolejnych spektaklach. W mojej opinii, Kita Koguta nadal może, co już niejednokrotnie zostało udowodnione, ubiegać się o miano najlepszego koktajlbaru w Polsce.

Patryk Le Nart

KITA KOGUTA

Krucza 6/14, Warszawa
Godziny otwarcia:
– poniedziałek: zamknięte
– wtorek – czwartek: 18:00 – 00:00
– piątek – sobota: 18:00 – 2:00
– niedziela: 18:00 – 00:00

Rezerwacje: 512 307 284

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

8,746FaniLubię
7,153ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...