PoradnikiKawa po irlandzku - 5 przepisów jak zrobić Irish Coffee w domu,...

Kawa po irlandzku – 5 przepisów jak zrobić Irish Coffee w domu, również w wersji bez alkoholu.

Kawa po irlandzku to chyba najbardziej znany drink serwowany na ciepło. Jego niewątpliwymi zaletami są smak, właściwości rozgrzewające oraz łatwość, z uwagi na prosty przepis, przygotowania w domu. Kiedy powstała Irish Coffee i jak samemu przygotować jej najlepszą wersję? O tym poniżej.

Jak powstała kawa po irlandzku?

Oczywiście jak to ma się zawsze z historią powstania klasycznych drinków, wersji jest kilka. Najbardziej prawdopodobną teorią jest ta, iż przepis na Irish Coffe stworzony został w 1940 roku, a jego autorem był Joe Sheridan zawiadujący kantyną na lotnisku Foynes w Irlandii.  

Loty pasażerskie przez Atlantyk w latach 30 i 40-tych XX wieku wbrew pozorom należały do bardzo luksusowych. Pierwszym wykorzystywanym turystycznie modelem samolotu był Boeing 314 Clipper, hydroplan porównywany z obecnie znanymi nam najbardziej luksusowymi samolotami pasażerskimi. Zabierał na pokład pomiędzy 40, a 74 osoby i wyposażony był w 36 miejsc sypialnych. Ponadto dla pasażerów dostępne były salon oraz kuchnia obsługiwana przez najwyższej klasy specjalistów. Mimo tych udogodnień, dwudziestogodzinna podróż mocno dawała w kość i łyk dobrej kawy wspartej mocą whiskey serwowanej na powitanie był tym co pozwalało zapomnieć o trudach minionej podróży.

Jak Irish Coffee zdobyła swoją popularność?

Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale przepływ informacji w czasach, kiedy nie mieliśmy dostępu do mediów społecznościowych był bardzo utrudniony. Obecnie wystarczy opublikować w internecie recepturę i zdjęcie swojego drinka, a już po chwili znajdujemy naśladowców na całym świecie. W jaki więc sposób kawa po irlandzku zdobyła grono fanów i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych klasycznych drinków? Wszystko to stało się, kiedy niejaki Stanton Delaplane, dziennikarz z San Francisco Chronicle podczas jednej ze swoich podróży do Europy powitany został na irlandzkim lotnisku kawą po irlandzku. Kilka lat później w Kalifornii, wraz z Jackiem Koepple właścicielem lokalu Buena Vista Caffe starał się odtworzyć irlandzką recepturę. Niestety mimo wielu prób konsystencja koktajlu mało przypominała oryginał. Koepple tak wziął sobie za punkt honoru odtworzenie Irisch Coffee, że w celu poznania tajników osobiście udał się w podróż przez Atlantyk. Po powrocie z Europy i po kilku próbach z różnym rodzajem śmietanki, udało mu się odtworzyć Irish Coffee, która od tamtej pory sprzedawana jest w Buena Vista Caffe w ilościach kilku tysięcy dziennie.

Przepisy na kawę po irlandzku.

Irish Coffee No1

Potrzebne składniki:

  • 30 ml irlandzkiej whiskey
  • 60 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 30 ml śmietanki (18%)

Sposób przygotowania:

Kubek lub szklankę z uchem podgrzej wlewając wrzątek. Wylej zawartość. Następnie wlej wszystkie składniki z wyjątkiem śmietanki i zamieszaj. Wstrząśnij w małym słoiczku lub w squeeze bottle śmietankę aż do jej ubicia. Delikatnie po łyżeczce nałóż śmietankę na wierzch kubka. Dekoruj 3 ziarenkami kawy.

Irish Coffee No 2

W tej wersji nasz irlandzki smakołyk podbity jest dodatkowo likierem kawowym. Podczas przygotowania należy postępować dokładnie tak jak w poprzednim przepisie, ale zamienić syrop cukrowy na 20 ml likieru Kahlua.

Irish Coffee No 3

Ta wersja wsparta jest innym irlandzkim alkoholem, czyli piwem Guinness. Aby przygotować tą wersję należy postępować jak w przypadku klasycznej receptury jednak jako zwieńczenia użyć śmietanki wymieszanej z odrobiną zredukowanego na ogniu piwa Guinness.

Irish Coffee No 4

Kawę po irlandzku można serwować również na zimno. Drink stworzony z poniższego przepisu może nie będzie rozgrzewający, ale na pewno będzie smaczny.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml irlandzkiej whiskey
  • 60 ml kawy cold brew
  • 20 ml likieru Galiano Ristretto
  • 3 dashe bittersa czekoladowego
  • Śmietanka
  • Starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierwsze cztery składniki wstrząśnij z lodem. Przelej bez lodu do kieliszka od białego wina. Udekoruj ubitą śmietanką i posyp startą skórką z cytryny.

Irish Coffee No 5 – bez alkoholu

Prawdopodobnie ta wersja kawy po irlandzku nie znalazłaby zbyt wielu fanów wśród podróżnych z lat 40-tych XX wieku kończących swoją dwudziestogodzinną podróż. Jednak w obecnych czasach, kiedy staramy się ograniczać alkohol, wersja ta może znaleźć wielu zwolenników.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 20 ml gorącej czekolady
  • 20 ml syropu cynamonowego
  • 1 wysuszona papryczka chili
  • Śmietanka

Sposób przygotowania:

Ogrzej kubek lub szklankę z uchem wlewając wrzątek. W tym czasie w oddzielnym naczyniu zalej papryczkę gorącą czekoladą. Po około 2 minutach wylej wrzątek i nalej do środka gorącej kawy oraz syrop cynamonowy. Następnie do środka odcedź czekoladę bez papryczki (pozostaw ją do kolejnego użycia). Wszystko dokładnie zamieszaj i przy pomocy łyżeczki nałóż na wierzch ubitą śmietankę.

Na zdrowie!

Obserwuj nas:

11,805FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
137,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: