Poradniki Kandyzowane cytrusy

Kandyzowane cytrusy

Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Poniżej nasza sprawdzona receptura przygotowania kandyzowanych skórek i plastrów cytryny. Metodę tą można oczywiście wykorzystywać z innymi owocami; pomarańczami, grejpfrutami czy limonkami.

  1. Dokładnie umyj, osusz i pokrój cytrynę na cienkie plastry
  2. Cienkie plastry (plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji) cytryny lub skórki pozbawione białej wewnętrznej warstwy gotujemy przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody.
  3. Odcedzamy i przerzucamy do wody z lodem. Cały proces powtarzamy 3 razy. Ma on na celu pozbawienie goryczy i zmiękczenie skórek.
  4. Następnie przez 1-2 godzin gotujemy skórki i plasterki owoców w syropie cukrowym o stężeniu 1:2.
  5. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy z syropu i suszymy na papierze do pieczenia przez 2 dni . Dodatkowo możemy tak przygotowane elementy obtoczyć w cukrze lub umoczyć w czekoladzie.

Gotowe, kandyzowane cytrusy możemy dodać do koktajli, takich jak Hot Buttered Rum Hot Tennessee Toddy. 

Obserwuj nas:

6,985FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,079SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: