Poradniki Kandyzowane cytrusy

Kandyzowane cytrusy

Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Poniżej nasza sprawdzona receptura przygotowania kandyzowanych skórek i plastrów cytryny. Metodę tą można oczywiście wykorzystywać z innymi owocami; pomarańczami, grejpfrutami czy limonkami.

  1. Dokładnie umyj, osusz i pokrój cytrynę na cienkie plastry
  2. Cienkie plastry (plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji) cytryny lub skórki pozbawione białej wewnętrznej warstwy gotujemy przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody.
  3. Odcedzamy i przerzucamy do wody z lodem. Cały proces powtarzamy 3 razy. Ma on na celu pozbawienie goryczy i zmiękczenie skórek.
  4. Następnie przez 1-2 godzin gotujemy skórki i plasterki owoców w syropie cukrowym o stężeniu 1:2.
  5. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy z syropu i suszymy na papierze do pieczenia przez 2 dni . Dodatkowo możemy tak przygotowane elementy obtoczyć w cukrze lub umoczyć w czekoladzie.

Gotowe, kandyzowane cytrusy możemy dodać do koktajli, takich jak Hot Buttered Rum Hot Tennessee Toddy. 

Obserwuj nas:

10,133FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...