Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli. 

Poniżej nasza sprawdzona receptura przygotowania kandyzowanych skórek i plastrów cytryny. Metodę tą można oczywiście wykorzystywać z innymi owocami; pomarańczami, grejpfrutami czy limonkami.

  1. Dokładnie umyj, osusz i pokrój cytrynę na cienkie plastry
  2. Cienkie plastry (plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji) cytryny lub skórki pozbawione białej wewnętrznej warstwy gotujemy przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody.
  3. Odcedzamy i przerzucamy do wody z lodem. Cały proces powtarzamy 3 razy. Ma on na celu pozbawienie goryczy i zmiękczenie skórek.
  4. Następnie przez 1-2 godzin gotujemy skórki i plasterki owoców w syropie cukrowym o stężeniu 1:2.
  5. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy z syropu i suszymy na papierze do pieczenia przez 2 dni . Dodatkowo możemy tak przygotowane elementy obtoczyć w cukrze lub umoczyć w czekoladzie.

Gotowe, kandyzowane cytrusy możemy dodać do koktajli, takich jak Hot Buttered Rum Hot Tennessee Toddy. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here