Artykuły Kac Jägermeistra

Kac Jägermeistra

Jag, Jäger, Jaguś czy jakkolwiek jest zamawiany, w lokalach Nowego Jorku, Tel-Avivu, Berlina czy Warszawy kojarzony jest z radosną zabawą. Jednak dla mieszkańców Wolfenbüttel, rodzinnego miasta w/w trunku kojarzy się z Hermanem Göringiem, pierwszym łowczym III Rzeszy (Reichsjägermeister).

W roku 1922 malownicze miasteczko Wolfenbuttel stało się pierwszym, poza Bawarią, ośrodkiem działalności NSDAP, wychwalanym w swoich dziennikach przez samego Josepha Göbbelsa. Wraz ze wzrostem potęgi nazistów, wzrastało znaczenie miasteczka, jako ośrodka zabaw i uciech partyjnych notabli.

W tym okresie na czele firmy Mast mieszczącej się w Wolfenbüttel i trudniącej się wytwórstwem oraz handlem produktami alkoholowymi stał syn założyciela firmy Curt Mast. Równorzędnie z pełnieniem obowiązków prezesa firmy, brał udział jako poseł w obradach okręgowego sejmiku z ramienia partii konserwatywnej DVP ( Deutsche Volkspartei). Aby utrzymać mandat, Curt wstąpił pierwszego maja 1933 roku do partii nazistowskiej. Trzy dni później, uchwałą sejmiku, Adolf Hitler został honorowym obywatelem miasta. W 1934r Curt zaprzestał działalności politycznej i poświęcił się w całości ratowaniu podpadającego rodzinnego biznesu. Ostatnią deską ratunku miał być tworzony właśnie Jägermeister, produkt dedykowany wszystkim myśliwym.

Z racji dobrych kontaktów z przyszłym marszałkiem rzeszy, Curt mógł uczestniczyć w polowaniach organizowanych w okolicznych lasach i brać udział w suto zakrapianych przyjęciach w myśliwskich majątkach “Reichsjägerhof Hermann Göring”. To właśnie na jednym z takich spotkań, Curt zaprezentował swój nowy produkt. Jagermeister tak przypadł do serca gospodarzowi, że później w żargonie wojskowym trunek nazywano “Göring-Schnaps”.

Obserwuj nas:

6,985FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,079SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: