Poradniki Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego. Świetnie smakuje w takich koktajlach jak Mojito i Strawberry Martini lub jako dodatek do wytrawnego prosecco. Jest odpowiedni również dla osób, które akurat nie piją alkoholu – aby przygotować orzeźwiającą lemoniadę wystarczy dodać łyżkę takiego syropu do wody gazowanej, dorzucić parę świeżych owoców i listków mięty. 

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • szklanka cukru
  • szklanka wody

oraz

  • niewielki rondelek
  • sitko
  • naczynie na syrop, np. słoik

Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie umyj, odetnij liście, a łodygi pokrój na małe kawałki, wielkości ok. 1 cm. Następnie przełóż je do małego garnka, zasyp szklanką cukru i dodaj szklankę wody. Zagotuj i po zamieszaniu pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 – 30 min. Poczekaj aż całkowicie wystygnie i przecedź przez sitko* do szklanego naczynia (najlepiej wyparzonego), może to być butelka po soku albo zwykły słoik. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym możesz przeobrażać smak swojego syropu rabarbarowego:

  • Po zdjęciu garnka z ognia w czasie kiedy syrop będzie sobie spokojnie stygł można dorzucić parę gałązek tymianku, dzięki temu zyska nowy intrygujący posmak.
  • Na początku gotowania można dodać zest, czyli skórkę z pomarańczy – uwaga, ważne żeby zetrzeć z wewnętrznej strony skórki białą warstwę, inaczej może pojawić się zbyt intensywny smak goryczy.
  • Również na początku gotowania można dla ostrości dodać parę plasterków imbiru.

Zachęcamy do eksperymentowania! Wtedy wychodzą najciekawsze wariacje smakowe 🙂

*PS. nie masz pomysłu co zrobić z pozostałą “masą” rabarbarową? Użyj jako dżem na tosta! Pycha!

 

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,150ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...