Poradniki Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego. Świetnie smakuje w takich koktajlach jak Mojito i Strawberry Martini lub jako dodatek do wytrawnego prosecco. Jest odpowiedni również dla osób, które akurat nie piją alkoholu – aby przygotować orzeźwiającą lemoniadę wystarczy dodać łyżkę takiego syropu do wody gazowanej, dorzucić parę świeżych owoców i listków mięty. 

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • szklanka cukru
  • szklanka wody

oraz

  • niewielki rondelek
  • sitko
  • naczynie na syrop, np. słoik

Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie umyj, odetnij liście, a łodygi pokrój na małe kawałki, wielkości ok. 1 cm. Następnie przełóż je do małego garnka, zasyp szklanką cukru i dodaj szklankę wody. Zagotuj i po zamieszaniu pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 – 30 min. Poczekaj aż całkowicie wystygnie i przecedź przez sitko* do szklanego naczynia (najlepiej wyparzonego), może to być butelka po soku albo zwykły słoik. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym możesz przeobrażać smak swojego syropu rabarbarowego:

  • Po zdjęciu garnka z ognia w czasie kiedy syrop będzie sobie spokojnie stygł można dorzucić parę gałązek tymianku, dzięki temu zyska nowy intrygujący posmak.
  • Na początku gotowania można dodać zest, czyli skórkę z pomarańczy – uwaga, ważne żeby zetrzeć z wewnętrznej strony skórki białą warstwę, inaczej może pojawić się zbyt intensywny smak goryczy.
  • Również na początku gotowania można dla ostrości dodać parę plasterków imbiru.

Zachęcamy do eksperymentowania! Wtedy wychodzą najciekawsze wariacje smakowe 🙂

*PS. nie masz pomysłu co zrobić z pozostałą “masą” rabarbarową? Użyj jako dżem na tosta! Pycha!

 

Obserwuj nas:

10,626FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....