Poradniki Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego. Świetnie smakuje w takich koktajlach jak Mojito i Strawberry Martini lub jako dodatek do wytrawnego prosecco. Jest odpowiedni również dla osób, które akurat nie piją alkoholu – aby przygotować orzeźwiającą lemoniadę wystarczy dodać łyżkę takiego syropu do wody gazowanej, dorzucić parę świeżych owoców i listków mięty. 

Jak zrobić syrop rabarbarowy?

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • szklanka cukru
  • szklanka wody

oraz

  • niewielki rondelek
  • sitko
  • naczynie na syrop, np. słoik

Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie umyj, odetnij liście, a łodygi pokrój na małe kawałki, wielkości ok. 1 cm. Następnie przełóż je do małego garnka, zasyp szklanką cukru i dodaj szklankę wody. Zagotuj i po zamieszaniu pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 – 30 min. Poczekaj aż całkowicie wystygnie i przecedź przez sitko* do szklanego naczynia (najlepiej wyparzonego), może to być butelka po soku albo zwykły słoik. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym możesz przeobrażać smak swojego syropu rabarbarowego:

  • Po zdjęciu garnka z ognia w czasie kiedy syrop będzie sobie spokojnie stygł można dorzucić parę gałązek tymianku, dzięki temu zyska nowy intrygujący posmak.
  • Na początku gotowania można dodać zest, czyli skórkę z pomarańczy – uwaga, ważne żeby zetrzeć z wewnętrznej strony skórki białą warstwę, inaczej może pojawić się zbyt intensywny smak goryczy.
  • Również na początku gotowania można dla ostrości dodać parę plasterków imbiru.

Zachęcamy do eksperymentowania! Wtedy wychodzą najciekawsze wariacje smakowe 🙂

*PS. nie masz pomysłu co zrobić z pozostałą “masą” rabarbarową? Użyj jako dżem na tosta! Pycha!

 

Obserwuj nas:

9,273FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...