Poradniki Jak zrobić syrop cukrowy?

Jak zrobić syrop cukrowy?

Syrop cukrowy jak twierdzą profesjonaliści jest najważniejszym i niezbędnym bezalkoholowym składnikiem drinków, obowiązkowym w asortymencie każdego baru. Jeżeli nasz drink jest mdły i bez wyrazu najlepszym ratunkiem jest cukier, który uwolni zamknięte aromaty. Optymalną jego wersją, która ze wszystkim dobrze się łączy (i nie chrzęści między zębami) jest właśnie syrop cukrowy.

Jak zrobić syrop cukrowy?

Aby zrobić syrop cukrowy należy w rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Okazjonalnie zamieszać, wystudzić i przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Aby zapobiec rozmnażaniu się drożdży, należy wlać do butelki ok. 20 ml czystej wódki.

Jak wykorzystać syrop cukrowy?

Syrop cukrowy nie musi być wykorzystywany tylko do drinków. Nadaje się idealnie do słodzenia wina czy kompotu. Leniuszki, którym nie chce się mieszać łyżką, mogą wykorzystać syrop cukrowy nawet do słodzenia kawy czy herbaty . Syrop cukrowy możemy nawet aromatyzować przyprawami; najczęściej wykorzystywane są: anyż, cynamon, kardamon czy kminek. W ten sposób uzyskamy własny syrop, który urozmaici, zaostrzy i podkręci smak drinka.

Jak aromatyzować syrop cukrowy?

Aby aromatyzować ćwierć litra syropu cukrowego, należy zmielić lub zetrzeć 4 łyżeczki dowolnej przyprawy lub ich mieszanki, podgrzać je na suchej patelni do momentu, aż pojawią się delikatne smużki dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać zawartość podrzucając. Następnie postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać, aż do ponownego pojawienia się smużek dymu. Zdjąć z ognia i wymieszać. Czynność tą powtórzyć kilka razy aż do momentu, kiedy aromat przypraw będzie mocno wyczuwalny. Następnie dodajemy ćwierć litra syropu cukrowego i stawiamy patelnię na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy mieszankę jeszcze przez 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia i przecedzamy przez drobne sito lub kilka warstw gazy. Nasz syrop przechowywany w lodówce powinien zachować zdatność do użycia przez kilka tygodni. Podobny zabieg możemy wykorzystać używając owoców. Warto wypróbować przepis na syrop rabarbarowy czy syrop jagodowy. Sprawdź nasze proste przepisy z użyciem syropu cukrowego: Daiquiri, Luxury Mojito czy Long Island Iced Tea.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...