Drinki z Whisky Old Fashioned Christmas - Przepis na Drink

Old Fashioned Christmas – Przepis na Drink

Zostały nam 10 dni do świąt – czyli akurat tyle ile potrzeba na przygotowanie naszego świątecznego kompotu, który pozwoli Wam przetrwać w spokoju rodzinne spotkania 😉 Infuzję można wykorzystać przy przeróżnych kombinacjach koktajlowych, jak również w wersji neat lub on the rocks – my proponujemy go w wariacji Old Fashioned – aromat wędzonych gruszek, rozmarynu i pomarańczy… nic tylko ułożyć się wygodnie przed kominkiem… ale jeśli nie macie kominka to obiecujemy, że nasz drink zadziała równie rozgrzewająco. Ah, święta!

Old Fashioned Christmas – Przepis na Drink

  • 100 ml kompotu
  • zest (skórka) z pomarańczy
  • do dekoracji: gałązka rozmarynu i suszona skórka pomarańczy
  • opcjonalnie: bitters

Składniki na kompot:

  • 250 ml whiskey
  • 2 gruszki wędzone (takie jak na susz, znajdziesz je na lokalnym bazarku)
  • duży słoik

oraz

  • szklanka na drinka
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
Zawczasu przygotuj kompot – wystarczy że do dużego słoika włożysz 2 suszone gruszki i zalejesz je 250 ml whiskey. Zakręć słoik i schowaj w ciemne miejsce na 10-14 dni. Im dłużej będzie trwała infuzja, tym intensywniejszy, bardziej wędzony smak. 
1. Napełnij szklankę lodem.
2. Następnie używając sitka barmańskiego nalej 100 ml kompotu (połowę zawartości słoika) do szklanki.
Dobra rada: możesz dodać też parę chlustów angostury.
3. Weź zest (skórkę z pomarańczy) i ściśnij go nad szklanką, żeby dodać dodatkowych olejków i aromatów. Muśnij nim brzegi szklanki, a następnie odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebny).
4. Jako dekorację użyj gałązkę rozmarynu i suszoną skórkę pomarańczy.
5. Smacznego!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...