Poradniki Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem – jest to absolutnie fantastyczny składnik na jesienne (i halloweenowe) koktajle! Można przygotować większą ilość i zamrozić. Są różne odmiany dyni, naszym zdaniem najłatwiej pracuje się z dynią Hokkaido.

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

  • dynia, najlepiej Hokkaido

oraz

  • piekarnik
  • nóż
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia lub duże naczynie żaroodporne
  • blender ręczny
  • woreczki foliowe do zamrażania

Sposób przygotowania:

Dynię można ją piec w skórce lub bez, ale wbrew pozorom łatwiej to zrobić na początku i mieć to z głowy. Jeśli jednak będziesz w posiadaniu dyni Hokkaido, nie musisz się zupełnie przejmować skórką, gdyż jest ona jadalna i zmięknie w trakcie pieczenia. Dzisiejsze puree przygotujemy z tej właśnie odmiany.

1. Umyj dynię, odetnij nożykiem ogonek, usuń ewentualne brzydkie plamki na skórce.
2. Przetnij dynię na pół, wydrąż pestki – nie wyrzucaj, ale zostaw do uprażenia jako smakowitą zakąskę do drinka! 
3. Przekrój połówki na mniejsze kawałki, mogą to być plastry lub grube “kostki”, im mniejsze tym krótszy czas pieczenia.
4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż pokrojone kawałki dyni. Wstaw blachę do piekarnika.
6. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij blachę i poczekaj aż dynia całkowicie ostygnie.
8. Przełóż kawałki do dużej miski i zblenduj na gładką masę.
9. Gotowe!

Dobra rada: jeśli zostanie ci spora ilość puree, możesz je przełożyć do specjalnych foliowych woreczków i trzymać w zamrażalce! Żeby przywrócić im pierwotną formę wystarczy wyjąć je z zamrażalki wieczór wcześniej. 

 

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,150ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...