Poradniki Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem – jest to absolutnie fantastyczny składnik na jesienne (i halloweenowe) koktajle! Można przygotować większą ilość i zamrozić. Są różne odmiany dyni, naszym zdaniem najłatwiej pracuje się z dynią Hokkaido.

Jak zrobić puree (mus) z dyni?

  • dynia, najlepiej Hokkaido

oraz

  • piekarnik
  • nóż
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia lub duże naczynie żaroodporne
  • blender ręczny
  • woreczki foliowe do zamrażania

Sposób przygotowania:

Dynię można ją piec w skórce lub bez, ale wbrew pozorom łatwiej to zrobić na początku i mieć to z głowy. Jeśli jednak będziesz w posiadaniu dyni Hokkaido, nie musisz się zupełnie przejmować skórką, gdyż jest ona jadalna i zmięknie w trakcie pieczenia. Dzisiejsze puree przygotujemy z tej właśnie odmiany.

1. Umyj dynię, odetnij nożykiem ogonek, usuń ewentualne brzydkie plamki na skórce.
2. Przetnij dynię na pół, wydrąż pestki – nie wyrzucaj, ale zostaw do uprażenia jako smakowitą zakąskę do drinka! 
3. Przekrój połówki na mniejsze kawałki, mogą to być plastry lub grube “kostki”, im mniejsze tym krótszy czas pieczenia.
4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż pokrojone kawałki dyni. Wstaw blachę do piekarnika.
6. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij blachę i poczekaj aż dynia całkowicie ostygnie.
8. Przełóż kawałki do dużej miski i zblenduj na gładką masę.
9. Gotowe!

Dobra rada: jeśli zostanie ci spora ilość puree, możesz je przełożyć do specjalnych foliowych woreczków i trzymać w zamrażalce! Żeby przywrócić im pierwotną formę wystarczy wyjąć je z zamrażalki wieczór wcześniej. 

 

Obserwuj nas:

10,625FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....