Drinki z Wódką Kamikaze shot - Przepis na Drink

Kamikaze shot – Przepis na Drink

Przyznajcie, każdy ma za sobą romans z szotami Kamikaze, szczególnie na klubowej imprezie. Te słodko-kwaśne klasyki są w smaku podobne do klasycznej margarity. Wiedzieliście, że są tak proste do zrobienia?

Kamikaze shot – Przepis na Drink

  • 40 ml wódki
  • 40 ml blue curacao (lub dowolny syrop smakowy)
  • 40 ml soku z cytryny
    do dekoracji:
  • połówkę cytryny
  • kwasek cytrynowy (jest tani i ogólnodostępny)
  • spirytus

oraz

  • 4 kieliszki do szotów
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
1. Na początku przygotuj crustę (krastę), czyli efektowną i smakową dekorację na rant kieliszka >>> zobacz nasz poradnik o crustowaniu<<<. Weź połówkę cytryny i zwilż nią brzegi kieliszka. Następnie przesyp trochę kwasku cytrynowego na naczynie i “umocz” w nim rant kieliszka. Wyszykuj w ten sposób również pozostałe 3 kieliszki.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 40 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok.
3. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 40 ml wódki, 40 ml blue curacao i 40 ml soku z cytryny.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do wcześniej przygotowanych i udekorowanych 4 szotów.
6. Smacznego!

Wersja dla odważnych (i ostrożnych): ułóż kieliszki na drewnianej desce do krojenia. Rozlej pół kieliszka spirytusu na deskę i podpal. W ten sposób można uzyskać efekt płonących kieliszków.
Pamiętaj, żeby zabieg ten wykonać w bezpiecznych, odpowiednich do tego warunkach i przede wszystkim w trzeźwym stanie.  

 

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...