Oto klasyczny drink alkoholowy, polecany przez barmanów jako aperitif. Na jego wytrawny smak składa się gin, campari oraz wermut. Powszechnie mówi się, że jak już się ktoś do niego przekona to nie może przestać 😉

Wszystko czego potrzeba do zrobienia Negroni:

  • 20 ml ginu
  • 20 ml słodkiego wermutu
  • 20 ml campari
  • do dekoracji: skórka z pomarańczy

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu i/lub zamrażalkę do schłodzenia szklanki
  • sitko barmańskie
  • obieraczka

Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki.
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej wszystkie składniki.
3. Uzupełnij ją lodem i wymieszaj zawartość za pomocą długiej łyżki przez około 30 sekund. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
4. Wysyp lód z kieliszka lub wyjmij kieliszek z zamrażarki.
5. Użyj sita barmańskiego i odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka.
6. Czas na przygotowanie dekoracji: za pomocą obieraczki przygotuj zest z pomarańczy. Dla dodatkowych aromatów muśnij skórą brzegi kieliszka i umieść ją w koktajlu.
7. Smacznego!

Więcej przepisów na klasyczne drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here