Poradniki Jak zrobić krystalicznie czysty lód

Jak zrobić krystalicznie czysty lód

Perfekcyjnie przygotowany lód potrafi nadać drinkowi wyjątkowego charakteru. Na szczęście uzyskanie pięknego lodu nie jest wcale bardzo trudne. O tym jak to zrobić można przeczytać poniżej.

Lód to często niedoceniany składnik drinków. Dziwi to zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że lodu używa się do robienia koktajli bardzo, ale to bardzo często. Lód można by w odniesieniu do drinków określić mianem cichej wody rwącej brzegi. Zdarza się, że jego wpływ nie zostaje zauważony jednak ów wpływ bezsprzecznie istnieje i jest do tego jest nader istotny. Aby uzmysłowić rolę lodu w drinku można posłużyć się porównaniem: elegancki koktajl podany z mętnym lodem zawierającym pęcherzyki powietrza jest jak Rolls Royce z zardzewiałą karoserią – coś takiego po prostu nie wygląda dobrze. Pijemy nie tylko ustami ale również i oczami, także prezencja drinka ma ogromne znaczenie. Istotnym składnikiem prezencji koktajli zawierających lód jest właśnie wygląd lodu. Liczą się przede wszystkim przeźroczystość i kształt. Za najbardziej elegancki przyjęło się uważać lód, który jest przeźroczysty niczym szkło i nie zawiera pęcherzyków powietrza. Jeśli chodzi o kształt to zależy on od rodzaju drinka, do którego chcemy dodać lodu. Czasem używa się kostek, czasem kuli, czasem pokruszonego lodu itd.

Jak zrobić krystalicznie czysty lód?

Jak zatem zrobić ów wymarzony, czysty jak łza lód, przez który będziemy mogli spoglądać niczym przez nowiuteńką szybę? Można kupić do tego specjalne urządzenie nazywające się Clinebell CB300X2D. Zajmuje ono sporo miejsca i również niemało kosztuje ale za to robi wspaniałe 135-kilogramowe bloki idealnie przeźroczystego lodu. Maszyna ta jest wyposażona w system pomp, który pomaga usuwać zanieczyszczenia i powietrze z wody, przez co przy jej użyciu można wyprodukować niezwykle elegancko wyglądający lód. Twórcy Clinebell CB300X2D najwyraźniej wiedzieli o tym, że mętny lód powstaje z wody zawierającej zanieczyszczenia i pęcherzyki powietrza. Z uzyskanego za pomocą rzeczonego urządzenia prostokątnego bloku lodowego można pozyskiwać kawałki lodu o przeróżnych kształtach.

Na szczęście zrobienie pięknego, przeźroczystego lodu w warunkach domowych tj. bez użycia specjalistycznych maszyn również jest możliwe.

Potrzebna będzie do tego krystalicznie czysta woda oraz… cierpliwość. Wodę najlepiej mrozić w temperaturze -1°C, co oczywiście trwa znacznie dłużej niż mrożenie w niższych temperaturach, na które ustawia się zazwyczaj domowe zamrażarki. Jednakowoż mrożąc w temperaturze -1°C dajemy powietrzu czas na to by uciekło z wody. W takich warunkach z wody pozbawionej zanieczyszczeń powstaje idealnie przejrzysty lód.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

10,619FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...