Perfekcyjnie przygotowany lód potrafi nadać drinkowi wyjątkowego charakteru. Na szczęście uzyskanie pięknego lodu nie jest wcale bardzo trudne. O tym jak to zrobić można przeczytać poniżej.

Cicha woda brzegi rwie

Lód to często niedoceniany składnik drinków. Dziwi to zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że lodu używa się do robienia koktajli bardzo, ale to bardzo często. Lód można by w odniesieniu do drinków określić mianem cichej wody rwącej brzegi. Zdarza się, że jego wpływ nie zostaje zauważony jednak ów wpływ bezsprzecznie istnieje i jest do tego jest nader istotny. Aby uzmysłowić rolę lodu w drinku można posłużyć się porównaniem: elegancki koktajl podany z mętnym lodem zawierającym pęcherzyki powietrza jest jak Rolls Royce z zardzewiałą karoserią – coś takiego po prostu nie wygląda dobrze. Pijemy nie tylko ustami ale również i oczami, także prezencja drinka ma ogromne znaczenie. Istotnym składnikiem prezencji koktajli zawierających lód jest właśnie wygląd lodu. Liczą się przede wszystkim przeźroczystość i kształt. Za najbardziej elegancki przyjęło się uważać lód, który jest przeźroczysty niczym szkło i nie zawiera pęcherzyków powietrza. Jeśli chodzi o kształt to zależy on od rodzaju drinka, do którego chcemy dodać lodu. Czasem używa się kostek, czasem kuli, czasem pokruszonego lodu itd.

Czysty jak łza

Jak zatem zrobić ów wymarzony, czysty jak łza lód, przez który będziemy mogli spoglądać niczym przez nowiuteńką szybę? Można kupić do tego specjalne urządzenie nazywające się Clinebell CB300X2D. Zajmuje ono sporo miejsca i również niemało kosztuje ale za to robi wspaniałe 135-kilogramowe bloki idealnie przeźroczystego lodu. Maszyna ta jest wyposażona w system pomp, który pomaga usuwać zanieczyszczenia i powietrze z wody, przez co przy jej użyciu można wyprodukować niezwykle elegancko wyglądający lód. Twórcy Clinebell CB300X2D najwyraźniej wiedzieli o tym, że mętny lód powstaje z wody zawierającej zanieczyszczenia i pęcherzyki powietrza. Z uzyskanego za pomocą rzeczonego urządzenia prostokątnego bloku lodowego można pozyskiwać kawałki lodu o przeróżnych kształtach.

Na szczęście zrobienie pięknego, przeźroczystego lodu w warunkach domowych tj. bez użycia specjalistycznych maszyn również jest możliwe.

Potrzebna będzie do tego krystalicznie czysta woda oraz… cierpliwość. Wodę najlepiej mrozić w temperaturze -1°C, co oczywiście trwa znacznie dłużej niż mrożenie w niższych temperaturach, na które ustawia się zazwyczaj domowe zamrażarki. Jednakowoż mrożąc w temperaturze -1°C dajemy powietrzu czas na to by uciekło z wody. W takich warunkach z wody pozbawionej zanieczyszczeń powstaje idealnie przejrzysty lód.

2 KOMENTARZE

  1. hmm, fajny wstęp, ale czy nie jest to trochę za mało informacji jak na poradnik? Cieżko dostać krystalicznie czystą wodę w warunkach domowych. A przecież można też uzyskać bardzo dobre efekty używając krystalizacji kierunkowej (“directional frizzing”) przy użyciu zwykłej wody z kranu – oczywiście jest tam kilka dodatkowych kroków/zasad których trzeba się trzymać, ale można z powodzeniem to uzyskać w domowym zaciszu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here