Drinki z Rumem Mojito (Mohito) - Przepis na Drink

Mojito (Mohito) – Przepis na Drink

Mojito to kolejny nieskomplikowany koktajl do przygotowania którego potrzebne będą nieliczne składniki: rum, mięta, limeta, cukier i woda sodowa. Rzadko który trafimy na tak orzeźwiający drink jak mojito. Kompozycja ta została opracowana na Kubie i mniej więcej w latach 80-tych stała się niezwykle popularna na całym świecie. Współcześnie mojito to jeden z najmodniejszych tropikalnych drinków.

We wspomnianym koktajlu mięta i sok z limety podkreślają smak rumu. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowo pyszne mojito możemy sięgnąć po którąś z ekskluzywnych marek tego alkoholu np. po Cruzan czy Appleton. Warto w tym miejscu zauważyć, że ogólnie rzecz biorąc, do robienia drinków powinno się używać rumu dobrej jakości.

Mojito (Mohito) – Przepis na Drink

  • 40 ml jasnego rumu
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 2 ćwiartki limonki
  • 6 listków mięty
  • woda gazowana

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
2. Odkrój “końce” limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
3. Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części.
4. W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć muddlerem.
5. Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
6. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
7. Dodaj 40 ml rumu. Zamieszaj wszystko łyżką barmańską.
8. Ponownie dodaj kruszonego lodu i uzupełnij wodą gazowaną.
9. Smacznego! Twoje klasyczne Mojito jest gotowe!

Mojito (Mohito) Smakowe – Przepis na Drink

  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • ok. 6 listków świeżej mięty
  • 40 ml lekko starzonego rumu
  • 40 ml wybranego musu owocowego, np. mango lub truskawka
  • do dekoracji: liście świeżej mięty i cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
2. Odkrój “końce” limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
3. Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części, na początek połówkę przekrój wzdłuż na pół, i obie ćwiartki na mniejsze części (otrzymasz 6 cząstek).
4. W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć je muddlerem.
5. Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
6. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
7. Dodaj 40 ml rumu oraz 40 ml musu z mango (wystarczy zblendować owoce mango z puszki). Zamieszaj wszystko dokładnie łyżką barmańską.
8. Ponownie uzupełnij szklankę kruszonym lodem i udekoruj świeżą miętą. Wierzch drinka posyp cukrem pudrem.
9. Smacznego! Twoje Mango Mojito jest gotowe!

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...