Jak zrobić karmel i jak wykorzystać? Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście karmel najbardziej smakuje w połączeniu z alkoholem. Jest łatwy do zrobienia, można go przyprawiać, np. solą co dodatkowo pobudza kubki smakowe, można go wykorzystać do drinków zarówno z rumem i whiskey, jak i wódką – jesienno-zimowy czas jest idealny do tego typu eksperymentów. Przepis na karmel jest bardzo prosty, jednak należy zachować odpowiednie środki ostrożności.

Jak zrobić karmel?

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • połówka cytryny (parę kropli) 

Potrzebne narzędzia:

  • rondelek lub patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię lub do rondelka wlej wodę i na średnim ogniu rozpuść w niej cukier, intensywnie mieszając łyżką. Od razu również wciśnij parę kropli cytryny, żeby uniknąć powstawania grudek i zrobić jednolita masę.
  2. Po rozpuszczeniu się cukru pozostaw rondelek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj łyżką (!), możesz chwycić garnuszek za rączkę i delikatnie nim obracać, żeby karmel równomiernie się rozprowadzał.
  3. Gdy karmel zrobi się gęsty i nabierze brązowego koloru to znaczy, że jest gotowy. Zdejmij go z ognia, żeby się nie spalił.

Dobra rada: po zdjęciu rondelka z ognia możesz dodać szczyptę soli morskiej by uzyskać “słony karmel”.

Jak wykorzystać karmel?

Karmel w zależności od stopnia zgęstnienia można wykorzystać na wszelaki sposób. Ciekłym karmelem można udekorować kieliszek do drinka. Można wykorzystać jako polewę do drinka z karmelem, gorącą czekoladą, whiskey i popcornem. Można również wykorzystać karmel jako gorzki składnik domowej roboty bittersa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here