Poradniki Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Jak zrobić karmel i jak wykorzystać? Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście karmel najbardziej smakuje w połączeniu z alkoholem. Jest łatwy do zrobienia, można go przyprawiać, np. solą co dodatkowo pobudza kubki smakowe, można go wykorzystać do drinków zarówno z rumem i whiskey, jak i wódką – jesienno-zimowy czas jest idealny do tego typu eksperymentów. Przepis na karmel jest bardzo prosty, jednak należy zachować odpowiednie środki ostrożności.

Jak zrobić karmel?

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • połówka cytryny (parę kropli) 

Potrzebne narzędzia:

  • rondelek lub patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię lub do rondelka wlej wodę i na średnim ogniu rozpuść w niej cukier, intensywnie mieszając łyżką. Od razu również wciśnij parę kropli cytryny, żeby uniknąć powstawania grudek i zrobić jednolita masę.
  2. Po rozpuszczeniu się cukru pozostaw rondelek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj łyżką (!), możesz chwycić garnuszek za rączkę i delikatnie nim obracać, żeby karmel równomiernie się rozprowadzał.
  3. Gdy karmel zrobi się gęsty i nabierze brązowego koloru to znaczy, że jest gotowy. Zdejmij go z ognia, żeby się nie spalił.

Dobra rada: po zdjęciu rondelka z ognia możesz dodać szczyptę soli morskiej by uzyskać “słony karmel”.

Jak wykorzystać karmel?

Karmel w zależności od stopnia zgęstnienia można wykorzystać na wszelaki sposób. Ciekłym karmelem można udekorować kieliszek do drinka. Można wykorzystać jako polewę do drinka z karmelem, gorącą czekoladą, whiskey i popcornem. Można również wykorzystać karmel jako gorzki składnik domowej roboty bittersa.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...