Poradniki Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Jak zrobić karmel? Przepis i wykorzystanie

Jak zrobić karmel i jak wykorzystać? Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście karmel najbardziej smakuje w połączeniu z alkoholem. Jest łatwy do zrobienia, można go przyprawiać, np. solą co dodatkowo pobudza kubki smakowe, można go wykorzystać do drinków zarówno z rumem i whiskey, jak i wódką – jesienno-zimowy czas jest idealny do tego typu eksperymentów. Przepis na karmel jest bardzo prosty, jednak należy zachować odpowiednie środki ostrożności.

Jak zrobić karmel?

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • połówka cytryny (parę kropli) 

Potrzebne narzędzia:

  • rondelek lub patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię lub do rondelka wlej wodę i na średnim ogniu rozpuść w niej cukier, intensywnie mieszając łyżką. Od razu również wciśnij parę kropli cytryny, żeby uniknąć powstawania grudek i zrobić jednolita masę.
  2. Po rozpuszczeniu się cukru pozostaw rondelek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj łyżką (!), możesz chwycić garnuszek za rączkę i delikatnie nim obracać, żeby karmel równomiernie się rozprowadzał.
  3. Gdy karmel zrobi się gęsty i nabierze brązowego koloru to znaczy, że jest gotowy. Zdejmij go z ognia, żeby się nie spalił.

Dobra rada: po zdjęciu rondelka z ognia możesz dodać szczyptę soli morskiej by uzyskać “słony karmel”.

Jak wykorzystać karmel?

Karmel w zależności od stopnia zgęstnienia można wykorzystać na wszelaki sposób. Ciekłym karmelem można udekorować kieliszek do drinka. Można wykorzystać jako polewę do drinka z karmelem, gorącą czekoladą, whiskey i popcornem. Można również wykorzystać karmel jako gorzki składnik domowej roboty bittersa.

Obserwuj nas:

10,625FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....