Artykuły Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany jest z kanadyjskiej pietruszki lub skrzydeł ważki, jednak tak naprawdę jest to nic innego jak zabarwiony na niebiesko likier pomarańczowy.

Historia powstanie Blue Lagoon.

Teorii na to gdzie powstała po raz pierwszy Blue Lagoon jest bardzo wiele, jednak tą najbardziej prawdopodobną jest ta, iż po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne w Paryżu w Harry’s New York Bar gdzieś na początku XX wieku. Twórcą podobno był ówczesny właściciel Andrew MacElhone, który zmieszał wódkę, niebieski likier i lemoniadę. 

Jak zrobić Blue Lagoon?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml lemoniady

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki z lodem wlej w kolejności wszystkie składniki i dokładnie zamieszaj. W miejsce lemoniady możesz użyć Sprite lub Bitter Lemon, który doda jeszcze nutkę goryczy. Dekoruj cząstką pomarańczy lub wisienką.

Jak zrobić Green Lagoon?

Pewną odmianą Niebieskiej Laguny jest Zielona Laguna, w której lemoniadę należy zastąpić sokiem ananasowym. Dzięki temu uzyskamy Green Lagoon. Można również przygotować bezalkoholową wersję Blue Lagoon. Wystarczy zabarwić na niebiesko syrop cukrowy lub kupić gotowy syrop Blue Curacao i zmieszać go z lemoniadą.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki lub kieliszka do wina nasyp lodu i wlej w kolejności wszystkie składniki. Dokładnie zamieszaj. Do dekoracji możesz użyć cząstkę ananasa.

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...