Artykuły Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany jest z kanadyjskiej pietruszki lub skrzydeł ważki, jednak tak naprawdę jest to nic innego jak zabarwiony na niebiesko likier pomarańczowy.

Historia powstanie Blue Lagoon.

Teorii na to gdzie powstała po raz pierwszy Blue Lagoon jest bardzo wiele, jednak tą najbardziej prawdopodobną jest ta, iż po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne w Paryżu w Harry’s New York Bar gdzieś na początku XX wieku. Twórcą podobno był ówczesny właściciel Andrew MacElhone, który zmieszał wódkę, niebieski likier i lemoniadę. 

Jak zrobić Blue Lagoon?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml lemoniady

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki z lodem wlej w kolejności wszystkie składniki i dokładnie zamieszaj. W miejsce lemoniady możesz użyć Sprite lub Bitter Lemon, który doda jeszcze nutkę goryczy. Dekoruj cząstką pomarańczy lub wisienką.

Jak zrobić Green Lagoon?

Pewną odmianą Niebieskiej Laguny jest Zielona Laguna, w której lemoniadę należy zastąpić sokiem ananasowym. Dzięki temu uzyskamy Green Lagoon. Można również przygotować bezalkoholową wersję Blue Lagoon. Wystarczy zabarwić na niebiesko syrop cukrowy lub kupić gotowy syrop Blue Curacao i zmieszać go z lemoniadą.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki lub kieliszka do wina nasyp lodu i wlej w kolejności wszystkie składniki. Dokładnie zamieszaj. Do dekoracji możesz użyć cząstkę ananasa.

Obserwuj nas:

9,265FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...