Artykuły Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany jest z kanadyjskiej pietruszki lub skrzydeł ważki, jednak tak naprawdę jest to nic innego jak zabarwiony na niebiesko likier pomarańczowy.

Historia powstanie Blue Lagoon.

Teorii na to gdzie powstała po raz pierwszy Blue Lagoon jest bardzo wiele, jednak tą najbardziej prawdopodobną jest ta, iż po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne w Paryżu w Harry’s New York Bar gdzieś na początku XX wieku. Twórcą podobno był ówczesny właściciel Andrew MacElhone, który zmieszał wódkę, niebieski likier i lemoniadę. 

Jak zrobić Blue Lagoon?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml lemoniady

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki z lodem wlej w kolejności wszystkie składniki i dokładnie zamieszaj. W miejsce lemoniady możesz użyć Sprite lub Bitter Lemon, który doda jeszcze nutkę goryczy. Dekoruj cząstką pomarańczy lub wisienką.

Jak zrobić Green Lagoon?

Pewną odmianą Niebieskiej Laguny jest Zielona Laguna, w której lemoniadę należy zastąpić sokiem ananasowym. Dzięki temu uzyskamy Green Lagoon. Można również przygotować bezalkoholową wersję Blue Lagoon. Wystarczy zabarwić na niebiesko syrop cukrowy lub kupić gotowy syrop Blue Curacao i zmieszać go z lemoniadą.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki lub kieliszka do wina nasyp lodu i wlej w kolejności wszystkie składniki. Dokładnie zamieszaj. Do dekoracji możesz użyć cząstkę ananasa.

Obserwuj nas:

10,130FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...