Artykuły Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany jest z kanadyjskiej pietruszki lub skrzydeł ważki, jednak tak naprawdę jest to nic innego jak zabarwiony na niebiesko likier pomarańczowy.

Historia powstanie Blue Lagoon.

Teorii na to gdzie powstała po raz pierwszy Blue Lagoon jest bardzo wiele, jednak tą najbardziej prawdopodobną jest ta, iż po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne w Paryżu w Harry’s New York Bar gdzieś na początku XX wieku. Twórcą podobno był ówczesny właściciel Andrew MacElhone, który zmieszał wódkę, niebieski likier i lemoniadę. 

Jak zrobić Blue Lagoon?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml lemoniady

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki z lodem wlej w kolejności wszystkie składniki i dokładnie zamieszaj. W miejsce lemoniady możesz użyć Sprite lub Bitter Lemon, który doda jeszcze nutkę goryczy. Dekoruj cząstką pomarańczy lub wisienką.

Jak zrobić Green Lagoon?

Pewną odmianą Niebieskiej Laguny jest Zielona Laguna, w której lemoniadę należy zastąpić sokiem ananasowym. Dzięki temu uzyskamy Green Lagoon. Można również przygotować bezalkoholową wersję Blue Lagoon. Wystarczy zabarwić na niebiesko syrop cukrowy lub kupić gotowy syrop Blue Curacao i zmieszać go z lemoniadą.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru Blue Curacao
  • 100 ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki lub kieliszka do wina nasyp lodu i wlej w kolejności wszystkie składniki. Dokładnie zamieszaj. Do dekoracji możesz użyć cząstkę ananasa.

Obserwuj nas:

6,986FaniLubię
3,348ObserwującyObserwuj
51,985SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....