Poradniki Jak zrobić domowy bitters?

Jak zrobić domowy bitters?

Ktoś kiedyś powiedział, iż „dodanie bittersa do koktajlu to jak nasypanie piasku do słoja z kamieniami – wypełni on wszelkie zakamarki i niedociągnięcia, wszystko będzie bardziej stabilne, jednolite i zbalansowane”. 

Od kilku dobrych lat bittersy wracają do łask. Oczywiście Angostura, czyli najbardziej znany przedstawiciel tej grupy, obecny był zawsze, jednak od kilku lat rynek zalewają produkty innych marek i na obecną chwilę może to już być liczone w setkach. Stworzenie receptury bittersa nie jest takie trudne, dlatego rzesza topowych i nie tylko cocktailbarów stwarza własne receptury tego magicznego składnika. Bitters można również w prosty sposób przygotować metodą domową, należy jednak przestrzegać kilku zasad.

Do stworzenia bittersów wykorzystuje się, co jest oczywistym, zioła, przyprawy i wszelkiego rodzaju dodatki. Należy być bardzo uważnym w doborze tych składników, gdyż niektóre z nich mogą być trujące. Przed przystąpieniem do tworzenia „ziołówki” należy dokładnie sprawdzić w wiarygodnych źródłach czy któryś z wybranych przez nas składników nie doprowadzi do nieszczęścia lub nie wywoła niepożądanych skutków ubocznych.

Kolejnym elementem układanki jest zaopatrzenie się w możliwie jak największą liczbę słoiczków, w których zrobimy indywidualną infuzję każdego ze składników. W tym celu należy wsypać po na przykład 5 g każdego ze składników i zalać 100 ml zwykłej wódki. Dokładnie zakręcić i uzbroić się w cierpliwość. Codzienne wstrząsanie zawartości może przyspieszyć finalny efekt. Niektóre składniki szybciej oddają swój smak i aromat, a inne wolniej dlatego ważnym jest aby już po tygodniu testować zawartość próbek. W momencie, kiedy uznamy, iż wynik jest satysfakcjonujący, powinniśmy odfiltrować przez gazę lub filtr do kawy zawartość słoiczka. Jeżeli nie jesteśmy pewni wyników, możemy odfiltrować tylko połowę, a resztę pozostawić do dalszej infuzji. Pamiętajmy, że dokładne odmierzenie składników i mierzenie czasu pozwolą nam w przyszłości odtworzyć naszą recepturę.

Ostatnim elementem jest mieszanie indywidualnych infuzji w celu uzyskania bittersa. Do tego potrzebować będziemy zakraplacz i maleńkie naczynie, w którym będziemy łączyć uzyskane płyny. Dokładny zakraplacz oraz notatnik i długopis na pewno tu też się przydadzą. 

Poniżej przedstawiamy składniki najczęściej wykorzystywane do produkcji bittersów.

  • Herbata, a zwłaszcza Lapsang Sauchong doda nie tylko goryczy ale również elementy dymne
  • Wanilia, po za oczywistym aromatem doda trochę nut toffi
  • Gencjana i dzięgiel to typowe składniki gorzkie
  • Suszone skórki cytrusów dodadzą aromatów owocowych
  • Daktyle i rodzynki dodadzą głębi
  • Zielony kardamon wzmocni naszą kompozycję o nuty mentolowe
  • Czarny pieprz doda pikanterii
  • Ziarna kawy wzmocnią o nuty ziemiste i prażony posmak
  • Ponadto ważnymi składnikami są cynamon, goździki i anyż dodające pikanterii i wrażenia świeżości. 

Obserwuj nas:

9,301FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...