Poradniki Jak zrobić domowy bitters?

Jak zrobić domowy bitters?

Ktoś kiedyś powiedział, iż „dodanie bittersa do koktajlu to jak nasypanie piasku do słoja z kamieniami – wypełni on wszelkie zakamarki i niedociągnięcia, wszystko będzie bardziej stabilne, jednolite i zbalansowane”. 

Od kilku dobrych lat bittersy wracają do łask. Oczywiście Angostura, czyli najbardziej znany przedstawiciel tej grupy, obecny był zawsze, jednak od kilku lat rynek zalewają produkty innych marek i na obecną chwilę może to już być liczone w setkach. Stworzenie receptury bittersa nie jest takie trudne, dlatego rzesza topowych i nie tylko cocktailbarów stwarza własne receptury tego magicznego składnika. Bitters można również w prosty sposób przygotować metodą domową, należy jednak przestrzegać kilku zasad.

Do stworzenia bittersów wykorzystuje się, co jest oczywistym, zioła, przyprawy i wszelkiego rodzaju dodatki. Należy być bardzo uważnym w doborze tych składników, gdyż niektóre z nich mogą być trujące. Przed przystąpieniem do tworzenia „ziołówki” należy dokładnie sprawdzić w wiarygodnych źródłach czy któryś z wybranych przez nas składników nie doprowadzi do nieszczęścia lub nie wywoła niepożądanych skutków ubocznych.

Kolejnym elementem układanki jest zaopatrzenie się w możliwie jak największą liczbę słoiczków, w których zrobimy indywidualną infuzję każdego ze składników. W tym celu należy wsypać po na przykład 5 g każdego ze składników i zalać 100 ml zwykłej wódki. Dokładnie zakręcić i uzbroić się w cierpliwość. Codzienne wstrząsanie zawartości może przyspieszyć finalny efekt. Niektóre składniki szybciej oddają swój smak i aromat, a inne wolniej dlatego ważnym jest aby już po tygodniu testować zawartość próbek. W momencie, kiedy uznamy, iż wynik jest satysfakcjonujący, powinniśmy odfiltrować przez gazę lub filtr do kawy zawartość słoiczka. Jeżeli nie jesteśmy pewni wyników, możemy odfiltrować tylko połowę, a resztę pozostawić do dalszej infuzji. Pamiętajmy, że dokładne odmierzenie składników i mierzenie czasu pozwolą nam w przyszłości odtworzyć naszą recepturę.

Ostatnim elementem jest mieszanie indywidualnych infuzji w celu uzyskania bittersa. Do tego potrzebować będziemy zakraplacz i maleńkie naczynie, w którym będziemy łączyć uzyskane płyny. Dokładny zakraplacz oraz notatnik i długopis na pewno tu też się przydadzą. 

Poniżej przedstawiamy składniki najczęściej wykorzystywane do produkcji bittersów.

  • Herbata, a zwłaszcza Lapsang Sauchong doda nie tylko goryczy ale również elementy dymne
  • Wanilia, po za oczywistym aromatem doda trochę nut toffi
  • Gencjana i dzięgiel to typowe składniki gorzkie
  • Suszone skórki cytrusów dodadzą aromatów owocowych
  • Daktyle i rodzynki dodadzą głębi
  • Zielony kardamon wzmocni naszą kompozycję o nuty mentolowe
  • Czarny pieprz doda pikanterii
  • Ziarna kawy wzmocnią o nuty ziemiste i prażony posmak
  • Ponadto ważnymi składnikami są cynamon, goździki i anyż dodające pikanterii i wrażenia świeżości. 

Obserwuj nas:

8,479FaniLubię
6,301ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Movida Cocktail Bar – recenzja

Ktokolwiek z nas kiedykolwiek był w mieście, które stanowi turystyczną atrakcję – a mniemam, że każdemu choć raz się zdarzyło – na...

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...