Drinki z Wódką Bloody Mary - Przepis na Drink

Bloody Mary – Przepis na Drink

Jaki jest najlepszy sposób na tzw. skutki dnia następnego? Oczywiście Krwawa Mary! Ten drink jest pyszną propozycją na leniwe, kacowe śniadania ze znajomymi. Najfajniejsze w nim jest to, że można kombinować z dodatkami wg. własnych preferencji. W filmie dowiecie się jak zrobić klasyczną Bloody Mary, ale też pokażemy jakie składniki potrafią urozmaicić charakter tego drinka. Ale pamiętajcie…

Bloody Mary – Przepis na Drink

  • 40 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • sos worcester
  • tabasco
  • chrzan
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny i sos z gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: serek pleśniowy oraz szczyt

oraz

  • wysoka szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
  • sitko barmańskie
  • wyciskarka do cytrusów
  • łyżka barmańska
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
1. Schłódź szklankę wypełniając ją kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki.
2. Do szklanicy wlej 40 ml wódki oraz 80 ml soku pomidorowego.
3. Następnie dodaj szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu, chlust sosu worcester, 2-3 krople tabasco oraz pół łyżeczki zwykłego chrzanu.
*Jeśli chcesz nadać swojemu drinkowi odrobiny charakteru dodaj łyżeczkę octu balsamicznego oraz łyżeczkę sosu z gorzkiej czekolady.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i wszystko zamieszaj łyżką barmańską. >>> Zobacz nasz poradnik o technice mieszania <<<
5. Weź szklankę na drinka i delikatnie odcedź wodę z rozpuszczonego lodu, uzupełnij kostkami lodu i za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do szklanki.
6. Uzupełnij drink sokiem pomidorowym.
7. Wierzch drinka posyp pleśniowym serem i udekoruj świeżą bazylią.
8. Smacznego! Twój drink Bloody Mary z sokiem pomidorowym, wódką i przyprawami jest gotowy!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...