ArtykułyJak zrobić 11 najsmaczniejszych drinków bezalkoholowych?

Jak zrobić 11 najsmaczniejszych drinków bezalkoholowych?

Wchodzisz do klubu, gdzie znajomi sączą kolorowe drinki z palemkami, ale Ty jako kierowca  nie pijesz,  więc prosisz o propozycje dla siebie i dostajesz wybór między wodą gazowaną a colą. Może nie przesądzi to o jakości Twojego wieczoru, ale na pewno nie będzie jego dobrym początkiem. A może jesteś w stanie błogosławionym i podczas spotkania z koleżankami, które właśnie wysuszyły czwartą z kolei butelkę sauvignon blanc, popijasz zalaną piętnasty raz zieloną herbatę? Czy nie milej by było, móc napić się czegoś bardziej ekscytującego i adekwatnego do szampańskiego nastroju towarzyszek? Nie pijesz bo napoje alkoholowe nie służą Twojemu szescioapakowi i skutecznie neutralizują osiągnięcia Twoich wizyt w klubie fitness, ale akurat pracownicy biura w którym pracujesz postanowili się zintegrować w nowo otwartym rum barze. Czego masz się tam napić, żeby nie czuć się jak osoba z marginesu towarzyskiego? Jeżeli którakolwiek z sytuacji jest Ci w jakimś stopniu bliska, to artykuł ten jest właśnie dla Ciebie. Za chwile dowiesz się jak zrobić 10 najsmaczniejszych drinków bezalkoholowych. 

Pamiętam jeszcze czasy gdy drinki bezalkoholowe nie były zbyt popularną kategorią, ale ilekroć trafiała do mnie osoba niepijąca, nie bagatelizowałem jej potrzeb i starałem się zrobić wyjątkowy napój, który nie pozostawiał moich gości w poczuciu rozczarowania. Jako barman, nie żałowałem włożonego w nie wysiłku, ponieważ usatysfakcjonowany gość bezalkoholowy dawał zawsze największy napiwek! 

Dzisiaj to nic egzotycznego, spotkać się z bezalkoholową ofertą napojów. Szanujące się koktajlbary maja osobną sekcje w menu na drinki alcohol free. Co może dziwić, barmani w wiodących lokalach, wkładają nie mniej serca w drinki pozbawione procentów, niż w te nimi nasycone. 

Półki sklepowe uginają się od setek rodzajów piwa bezalkoholowego. Coraz więcej propozycji pozbawionych procentowości pojawia się w obszarze winiarskim, a sommelierzy w gourmandowych  restauracjach potrafią sparować je z kartą dań. 

Rynek światowy przyniósł już nam takie cuda jak bezalkoholową wódkę, gin i burbon. Racjonalista zada pytanie o ile tańsza będzie bezalkoholowa wersja wódki? Rynek odpowie: tańsza?! Nic podobnego, droższa! 

Skoro świat tak mocno naciska, to i ja się z Tobą Szanowny Czytelniku chętnie podzielę swoimi pomysłami, mając również na względzie dobro Twojego portfela. 

Ogórek i róża – biała sangria 

Jest to koktajl, który sprawdzi się podczas dużych imprez, ponieważ najlepiej prezentuje się jako poncz. Wystarczy że masz na stanie miskę na poncz lub duży dzbanek to kilkoma prostymi ruchami zasilisz bezalkoholowym drinkiem, niemałą domóweczkę. 

Potrzebne składniki:

  • Ogórek 
  • 2 duże garści płatków róż (mogą być suszone ale wtedy 2 łyżeczki)
  • 5 łyżeczek cukru 
  • Sok z 5 limonek 
  • Woda gazowana (lub niegazowana)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz suszonej róży to miej na uwadze że płatek potrzebuje czas aby namięknąć w wodzie. Dlatego jeśli użyjesz suszonej róży,  polecam zrobić ten napój parę godzin przed wypiciem. O wiele bardziej polecam różę świeżą (dziką czy ozdobną), ale tutaj również będę miał uwagę. Musi być to róża bez oprysku.
  2. Połącz cukier z sokiem z limonki w rondelku i zagotuj by rozpuścić cukier w soku. Odstaw do przestudzenia. 
  3. Różę i pokrojony w cienkie plastry ogórek umieść na dnie wazy lub dzbanka. Dodaj syrop limonkowy. Dzbanek zasyp pełnymi kośćmi ludu i podlej do pełna wodą. Przed wydaniem zamieszaj w dzbanku chochlą. 

Virgin Tom Collins 

Tom Collins to prawdziwy weteran kultury koktajlowej. Zapijają się nim entuzjaści ginu. Co czyni gin tak popularnym napojem? Botanicals! Czym są – mieszanką ziół z których możesz wydobyć smak, choć nie musisz posiadać do tego alkoholu. Jak to zrobić?

Składnik główny drinka – herbata ginowa 

Potrzebne składniki: 

  • 6 lasek posiekanej trawy cytrynowej 
  • 6 łyżeczek jagód jałowca
  • 6 łyżeczek rozbitego w moździerzu zielonego kardamonu 
  • 6 łyżeczki nasion kolendry 
  • Skórka obrana z 3 pomarańczy 
  • Laska cynamonu 
  • 3 łyżeczki nasion fenkułu

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy umieść na dnie dużego dzbanka i zalej wrzątkiem. Pozwól aby herbata ostygła a następnie przelej ją przez filtr do kawy by zachować jej klarowność. Napar może stać w lodówce zamknięty w butelce do 3 tygodni. 

Virgin Tom Collins – przepis na drinka

Potrzebne składniki:

  • 60 ml herbaty ginowej
  • 20 ml soku z cytryny (lub limonki, lub miks obu)
  • 20 ml syropu cukrowego 
  • Woda gazowana 
  • Skórka cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę ginową, sok z cytryny, syrop cukrowy umieść na dnie wysokiej szklanki. 
  2. Zasyp szklankę pełnymi kośćmi lodu i dodaj wodę gazowaną do pełna. 
  3. Zamieszaj koktajl za pomocą długiej łyżki i udekoruj go skórką z cytryny.

Tapache – probiotyczny napój z ananasa dla niepijących fanatyków zdrowia. 

Tapache to orzeźwiający lekko fermentowany napój rodem z Meksyku. Zadowoli on wszystkich smakoszy egzotycznych owoców, a zarazem entuzjastów zdrowego życia. Tapache to idealny napój na imprezę na której pojawią się niepijący fascynaci flory bakteryjnej układu pokarmowego. 

Potrzebne składniki:

  • 1 dojrzały ananas 
  • ½ szklanki cukru trzcinowego 
  • Woda do uzupełnienia
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Cukier zagotuj z dwoma szklankami wody w rondlu. Ostudź 
  2. Ananasa umyj i obierz ze skóry. Miąższ wykorzystaj w innym celu. Skórki ananasa umieść w litrowym słoiku i zalej syropem. 
  3. Uzupełnij zawartość słoika wodą i słoik odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, lub do momentu gdy na powierzchni nie zacznie pojawiać się piana fermentacyjną. 
  4. Sfermentowane tapache zlej przez sito do butelek. Pij na lodzie. 

Brzoskwiniowa Ice Tea

Tu komentarz jest zbędny. Jest to receptura opracowana do perfekcji, a jej autorką jest moja była podwładna, z którą kiedyś o doskonałą herbatę brzoskwiniową  toczyłem bój! Przegrałem sromotnie, ale recepturą Patrycji z dumą się dzielę. 

Potrzebne składniki: 

  • Pół dojrzałej brzoskwini 
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru 
  • 20 ml soku z cytryny lub limonki 
  • 3 listki mięty 
  • Skórka starta z ok 1/4 pomarańczy 
  • Saszetka (lub łyżeczka) herbaty assam 

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kubeczek herbaty zgodnie z instrukcją producenta (ważne, by jej nie przeparzyć, bo zrobi się cierpka) i zostaw ją do przestygnięcia. 
  2. Brzoskwinie i skórkę pomarańczy włóż do szejkera i zagnieć z cukrem, używając moździerza barmańskiego. Całość zalej przestudzoną herbatą, dodaj miętę, angosturę i zasyp lodem.
  3. Wstrząsaj szejkerem energicznie przez ok. 15 sekund i przecedź płyn podwójnie (przez drobne sito) do wysokiej szklanki. Uzupełnij lodem. 

Bramble mocktail – czyli klasyczny drink na jeżynach bez dodatku alkoholu.

Składnik główny drinka – syrop ginowy 

Potrzebne składniki: 

  • Szklanka brązowego cukru 
  • Szklanka wody 
  • 2 trawy cytrynowe 
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • Łyżeczka jagód jałowca 
  • Skórka starta z cytryny
  • Skórka starta z pomarańczy 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w rondlu i doprowadź zawartość do wrzenia.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 10 minut. 
  3. Przelej syrop przez sitko do zakręconej butelki. 

Bramble – przepis na drinka

Potrzebne składniki:

  • 20 ml syropu ginowego 
  • 2 garści świeżych lub rozmrożonych  jeżyn
  • 20 ml soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie szejkera umieść jeżyny. Podlej jeżyny syropem i sokiem z limonki, a następnie utłucz wszystko za pomocą moździerza.
  2. Zasyp szejker pełnymi kośćmi lodu i wstrząsaj nim energicznie przez ok 15 sekund. 
  3. Do szklanki typu „bombka” nasyp kruszony lód do pełna, a następnie przecedź zawartość szejkera podwójnie (przez strainer i sitko barmanskie)
  4. Przemieszaj zawartość szklanki długa łyżeczka a następnie podsyp lodem by wystawał ponad rant. Możesz dodać na tym etapie odrobinę wody gazowanej by uzupełnić płyn.
  5. Dekoruj koktajl 3 jeżynami nabitymi na szpadę lub wykałaczkę dekoracyjną. 

Słono, słodki orzechowy krem a la Irlandzki:

To moja propozycja koktajlu deserowego, gdzie wiodącym składnikiem jest orzechowe masło. Nie jest to drink dietetyczny, ale za to zupełnie bezalkoholowy!

Potrzebne składniki:

  • Szklanka 250 ml śmietanki 36%
  • Laska wanilii 
  • 3 pełne łyżeczki cukru 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • Szczypta kakao do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej śmietankę, wsyp cukier oraz przepołowioną na pół łaskę wanilii. 
  2. Gotuj śmietankę na wolnym ogniu przez 15 minut a następnie wyjmij ze śmietanki łupiny od wanilii. 
  3. Wymieszaj w śmietankę masło orzechowe, a następnie przelej całość do butelki. Przetrzymuj napój w lodówce przez maksimum 4 tygodnie. 
  4. Serwuj w małych deserowych kieliszkach oprószone kakao. 

Pigwowo – imbirowy shot (dobry na infekcje)

Picie shotów, to zdecydowanie domena wielbicieli alkoholu, ale czy nie znajdzie się okazja do abstynenckiego toastu? Niezależnie od okazji, może się okazać, że w sezonie jesienno zimowym będzie trzeba sięgnąć po shot witaminowy!

Potrzebne składniki:

  • 600 g pigwowca 
  • 300 g imbiru 
  • 3-5 łyżeczek cukru 
  • 200 ml soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Imbir i pigwowiec dokładnie opłucz. Nie obieraj ze skórek.
  2. Pokrój owoce na tyle dokładnie na ile jest to potrzebne by Twój mikser/blender był w stanie je zmielić.
  3. Zalej pokrojone owoce sokiem z cytryny i zmiel na puree. 
  4. Przetrzyj puree przez drobne sito a następnie przelej sok przez sterylna gazę. 
  5. Z uzyskanego soku pobierz ¼ objętości. Pobraną miarę wlej do rondla i na wolnym ogniu rozpuść z cukrem. 
  6. Powstały syrop lekko przestudź a następnie wymieszaj z wyciśniętym sokiem. Przetrzymuj napój w lodówce do tygodnia od czasu zabutelkowania. 

„Szampan” ogórkowo – kolendrowy 

Orzeźwiający, orientalny i bardzo lekki. Dobry do wznoszenia toastów podczas uroczystych chwil. 

Potrzebne składniki:

  • Ogórek 
  • Mała kiść kolendry (plus parę listków na garnish)
  • 20 ml syropu cukrowego 
  • 30 ml soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiel w mikserze, a następnie przecedź przez sito.
  2. Umieść napój w szejkerze i wstrząsaj energicznie 
  3. Przelej do kieliszka do szampana i cedząc zawartość podwójnie (przez strainer i sito barmańskie) i dopełnij schłodzoną wodą gazowaną
  4. Udekoruj listkiem kolendry 

Malinowe „no whisky” sour 

Kategoria „sour” to w tym momencie najczęściej kupowana opcja na rynku koktajlowym. Słodko kwaśne koktajle z jedwabistą pianką podbiły rynek, dlatego nie może zabraknąć tej kategorii w naszym koktajlowym zestawieniu:

Składnik główny drinka – syrop malinowy

Potrzebne składniki: 

  • 2 szklanki rozmrożonych malin 
  • szklanka cukru 
  • ½ szklanki wody 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w rondlu. Maliny rozgnieć widelcem lub łyżką tak by puściły sok. 
  2. Gotuj syrop na wolnym ogniu przez ok 15 minut. 
  3. Przelej syrop przez drobne sito i zabutelkuj. Przechowuj w lodówce przez ok 2 tygodnie. 

Malinowe „no whisky” sour – przepis na drinka

Potrzebne składniki:

  • 30 ml syropu malinowego 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • Białko oddzielone od jajka „zerówki”
  • Skórka cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w szejkerze. Zamknij szejker i wstrząsaj nim bardzo energicznie bez dodatku lodu (dry shake) przez kolejne 15 sekund. 
  2. Otwórz szejker i nasyp pełnych kości lodu do pełna. Wstrząsaj szejkerem ponownie 
  3. Przecedź koktajl podwójnie, przez sitko barmańskie i strainer do niskiego szkła. Dopełnij koktajl pełnymi kośćmi lodu by pianka zlicowała się z rantem szkła. 
  4. Ze skórki cytrynowej wyciśnij olejki, a następnie skręć ją i wrzuć do koktajlu. 

Bananowa Virgin Colada 

Czas na smaki z kategorii Tiki! Wesołe, egzotyczne koktajle, tak smaczne że degustującym nie będzie się w nich chciało szukać alkoholu.

Potrzebne składniki: 

  • 2 dojrzałe, schłodzone  banany 
  • ¼ kg mrożonego,  pokrojonego w kostki ananasa 
  • szklanka schłodzonego, niesłodzonego soku ananasowego 
  • ½ szklanki schłodzonego mleka kokosowego 
  • Trójkąt z ananasa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel na smoothie. 
  2. Przelej zawartość do szklanek koktajlowych, w których rant wbij kawałek ananasa. 

Sangrita – moctail warzywno, owocowy 

Sangrita to klasyczny napitek który powstał po to by przepijać nim mezcal, ale okazał się być tak smaczny że ma rzeszę swoich odbiorców. Drink ten można sączyć w wysokim szkle, niczym wariacje na temat bezalkoholowej Krwawej Mery, lub też na shoty. Drink doskonały na szalone abstynenckie imprezy 

Potrzebne składniki: 

  • 1 litr soku pomidorowego
  • sok wyciśnięty z 2 soczystych pomarańczy 
  • sok wyciśnięty z 3 limonek
  • 50 ml grenadyny 
  • 25 ml tabasco
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • ½ łyżki soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki w dużym dzbanku i odstaw na noc do lodówki. 
  2. Podawaj na lodzie w wysokiej szklance lub w shotach. 

Julian Karewicz

Julian Karewicz
Julian Karewicz
W gastronomii robił już w zasadzie wszystko: był pomywaczem, kelnerem który w dniu próbnym wylał na klienta dziesięć piw i mimo to został przyjęty do pracy. W stolicy Szkocji kręcił pizzę. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji. Przez prawie siedem lat pełnił funkcję szefa baru na Solcu 44, gdzie wypracował charakterystyczny dla siebie styl „slow bar”, który cechowała pieczołowitość w doborze składników, oraz niekonwencjonalne ich zastosowanie. Równocześnie obejmował funkcję head grill mastera w firmie Weber Grills, pod której barwą w 2015 zdobył dwa puchary w międzynarodowych mistrzostwach Polski w BBQ, w Dolinie Charlotty. Autor bloga "barkuchnia" w magazynie kulinarnym Kukbuk oraz współautor książki "Przepisy i Opowieści", wyróżnionej przez Gourmand Cokbook Awards jako jednej z trzech najlepszych książek kulinarnych na świecie w roku 2016. Dziś animator kulinarny w studio Comfort Food w hali Koszyki i szef kuchni w Taste Center by Elektrolux. Zasiada w kapitułach sędziowskich najważniejszych konkursów barmańskich w Polsce. Jest początkującym sędzia w konkursach winiarskich. Prowadzi panele edukacyjne w koncepcie Better Bar, fascynuje się lokalnym produktem spod znaku słow foodowego ślimaka oraz wykorzystywaniem pełnego potencjału żywności, czego przedłużeniem jest wyznawanie przez niego filozofii „no waste”

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: