Poradniki Jak wymawiać nazwy alkoholi i nie połamać sobie języka

Jak wymawiać nazwy alkoholi i nie połamać sobie języka

Poprawne wypowiedzenie nazw niektórych alkoholi to nie lada wyzwanie. Na najbardziej egzotycznych nazwach alkoholi można sobie, bez odpowiedniego przygotowania, wręcz połamać język. O tym jak należy wymawiać widniejące na etykietach kluczowe słowa, które mogą sprawiać trudność, można dowiedzieć się z tego artykułu.

Cointreau
Ten francuski likier z gorzkich pomarańczy jest popularnym składnikiem drinków. Cointreau można użyć do zrobienia np. Long Island Tea czy Margarity. Jak poprosić barmana o to by zaserwował nam ten konkretny alkohol tak aby zrozumiał o co nam chodzi? Wystarczy poprosić o “kłantro”.

Laphroaig
Wymowa nazw szkockich bywa enigmą dla wielu. Tymczasem sporo dobrych whisky pochodzi właśnie ze Szkocji i dlatego nierzadko się zdarza, że chcemy zamówić “szkocką”. Chcąc akurat otrzymać pochodzącą z tego kraju whisky Laphroaig powinniśmy zamówić “Lefrojg”.

Curaçao
Nazwa tego gatunku likieru jest zarazem nazwą wyspy na Morzu Karaibskim. Alkohol o nazwie Curaçao, o którym można znaleźć oddzielny artykuł na stronach Mojego Baru, robi się m.in. ze skórek gorzkich pomarańczy. Nazwę likieru oraz wyspy wymawia się następująco: “kurasao”.

Cocchi americano
Ten niezbyt na razie popularny u nas alkohol zdobywa coraz więcej wielbicieli zagranicą. Alkohol ten w charakterze przypomina słodki wermut i może z powodzeniem posłużyć do zrobienia np. koktajlu o nazwie Negroni. Nazwę Cocchi Americano fonetycznie można zapisać jako “kokki amerikano”.

Cynar
Mówiąc “cinar” poprawnie wypowiemy nazwę tego specyficznego trunku, który jest likierem o smaku… karczochowym. Cynar to włoski aperitif, który jest produkowany od lat 50-tych. Jego nazwa może przywodzić na myśl łacińskie wyrażenie “cynara scolymus” oznaczające karczocha.

Lillet
Ten francuski napój alkoholowy to zawierająca chininę mieszanka wina i macerowanych ze skórką pomarańczy likierów owocowych. Nazwę “Lillet” poprawnie wymawia się mówiąc „lile” – wystarczy pominąć literę “t” znajdującą się na jej końcu.

Grand marnier cuvee du cent cinquantenaire

Z tą francuską nazwą nie pójdzie już tak łatwo jak z poprzednią. Aby poprawnie wypowiedzieć nazwę tego luksusowego pomarańczowego likieru robionego na bazie koniaku trzeba się trochę wysilić i rzec “grąn marnie kjuwe diu sąn-sęn-kąt-ner”.

Framboise
Ten trunek to słodkie belgijskie piwo malinowe wytwarzane wyłącznie w Brukseli i okolicznych miejscowościach. Piwo to sprzedaje się w 750-mililitrowych butelkach kształtem przypominających butelki wina. Aby poprawnie wyartykułować nazwę Framboise należy powiedzieć “frambłaz”.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,150ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...