Poradniki Jak pić rum?

Jak pić rum?

Wódka na święta, whisky dla szpanu, tequila gdy dzieci poza domem, a rum….? No właśnie, dlaczego rum na rynkach światowych święci triumfy, a w Polsce traktowany jest po macoszemu? Może dlatego, że się na nim nie znamy; a może po prostu się go boimy?

Żaden inny alkohol nie był świadkiem bardziej mrocznych przemian, jakie zachodziły w dziejach narodów. Rum był trunkiem zarówno niewolników i piratów, jak i plantatorów i artystów. Produkcja rumu związana jest bezpośrednio z uprawą trzciny cukrowej, stąd produkowany jest zarówno w obu Amerykach, Afryce, Azji, jak i Australii. Geograficzna rozpiętość produkcji powoduje, iż nie ma określonego systemu klasyfikacji rumów. Przede wszystkim jednak, na jakość i smak produktów wpływają: rodzaj użytej trzciny, metoda produkcji, leżakowanie i starzenie.

Do produkcji rumu, używa się świeżego soku trzcinowego, syropu lub pozostałości po przerobie trzciny, czyli melasy. Jakkolwiek rodzaj trzciny jest bardzo ważny, to o podstawowym charakterze rumu decyduje sam proces produkcji alkoholu. Rumy, a zwłaszcza te najbardziej znane – karaibskie, można podzielić na ciężkie i lekkie. Ciężkie to bardzo aromatyczne produkty, kojarzone z typowymi rumami pirackimi. Lekkie to te, gdzie aromaty, charakterystyczne dla rumów, są dużo trudniejsze do wychwycenia. Zarówno jedne, jak i drugie mogą być poddawane procesowi starzenia i leżakowania. Pojęcia te, błędnie używane są wymiennie, gdyż leżakowanie mówi w czym, a starzenie jak długo. Rumy najczęściej leżakują w beczkach dębowych, wcześniej użytych do leżakowania bourbonów, a starzone są nawet do 15 lat. Procesy leżakowania i starzenia mają na celu wzbogacenie aromatu jak również złagodzenie ostrości produktu. Ciężkie, starzone rumy, pite czyste, cenione są prze koneserów, natomiast lekkie rumy są składnikami wielu znanych koktajli, takich jak: Mojito, Mai-Tai, Daiquiri.

Trzecią odmianą są rumy produkowane ze świeżego soku trzcinowego o nazwie rum agricole, głównie produkowane na francuskojęzycznych wyspach. Coraz większą popularnością cieszy się również brazylijska odmiana rumu, czyli Cachasa, a wraz z nią najbardziej orzeźwiający koktajl, czyli Caipirinha.

O ile smak rumów ciężkich może odstraszać amatorów, o tyle rumy lekkie są bardzo wdzięcznym produktem do eksperymentowania w koktajlach. Należy jednak pamiętać, iż o jakości naszych kompozycji decyduje jakość użytych składników. Z dobrych składników zawsze stworzymy coś ciekawego, więc nie bójmy się eksperymentować.

Tak więc praca domowa na najbliższy jesienny wieczór brzmi – chwycić dobry rum, sok z cytryny lub limonki, dodać egzotyczny sok (nawet zwykły ananasowy), zmieszać wszystko razem, ewentualnie posłodzić i zapaść się w fotel odliczając dni do prędzej, czy później nadchodzącego lata.

 

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

8,747FaniLubię
7,157ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...