Poradniki Jak pić rum?

Jak pić rum?

Wódka na święta, whisky dla szpanu, tequila gdy dzieci poza domem, a rum….? No właśnie, dlaczego rum na rynkach światowych święci triumfy, a w Polsce traktowany jest po macoszemu? Może dlatego, że się na nim nie znamy; a może po prostu się go boimy?

Żaden inny alkohol nie był świadkiem bardziej mrocznych przemian, jakie zachodziły w dziejach narodów. Rum był trunkiem zarówno niewolników i piratów, jak i plantatorów i artystów. Produkcja rumu związana jest bezpośrednio z uprawą trzciny cukrowej, stąd produkowany jest zarówno w obu Amerykach, Afryce, Azji, jak i Australii. Geograficzna rozpiętość produkcji powoduje, iż nie ma określonego systemu klasyfikacji rumów. Przede wszystkim jednak, na jakość i smak produktów wpływają: rodzaj użytej trzciny, metoda produkcji, leżakowanie i starzenie.

Do produkcji rumu, używa się świeżego soku trzcinowego, syropu lub pozostałości po przerobie trzciny, czyli melasy. Jakkolwiek rodzaj trzciny jest bardzo ważny, to o podstawowym charakterze rumu decyduje sam proces produkcji alkoholu. Rumy, a zwłaszcza te najbardziej znane – karaibskie, można podzielić na ciężkie i lekkie. Ciężkie to bardzo aromatyczne produkty, kojarzone z typowymi rumami pirackimi. Lekkie to te, gdzie aromaty, charakterystyczne dla rumów, są dużo trudniejsze do wychwycenia. Zarówno jedne, jak i drugie mogą być poddawane procesowi starzenia i leżakowania. Pojęcia te, błędnie używane są wymiennie, gdyż leżakowanie mówi w czym, a starzenie jak długo. Rumy najczęściej leżakują w beczkach dębowych, wcześniej użytych do leżakowania bourbonów, a starzone są nawet do 15 lat. Procesy leżakowania i starzenia mają na celu wzbogacenie aromatu jak również złagodzenie ostrości produktu. Ciężkie, starzone rumy, pite czyste, cenione są prze koneserów, natomiast lekkie rumy są składnikami wielu znanych koktajli, takich jak: Mojito, Mai-Tai, Daiquiri.

Trzecią odmianą są rumy produkowane ze świeżego soku trzcinowego o nazwie rum agricole, głównie produkowane na francuskojęzycznych wyspach. Coraz większą popularnością cieszy się również brazylijska odmiana rumu, czyli Cachasa, a wraz z nią najbardziej orzeźwiający koktajl, czyli Caipirinha.

O ile smak rumów ciężkich może odstraszać amatorów, o tyle rumy lekkie są bardzo wdzięcznym produktem do eksperymentowania w koktajlach. Należy jednak pamiętać, iż o jakości naszych kompozycji decyduje jakość użytych składników. Z dobrych składników zawsze stworzymy coś ciekawego, więc nie bójmy się eksperymentować.

Tak więc praca domowa na najbliższy jesienny wieczór brzmi – chwycić dobry rum, sok z cytryny lub limonki, dodać egzotyczny sok (nawet zwykły ananasowy), zmieszać wszystko razem, ewentualnie posłodzić i zapaść się w fotel odliczając dni do prędzej, czy później nadchodzącego lata.

 

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

10,626FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....