Poradniki Jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

Jak nie dać koktajlowej plamy na domówce

Z doświadczenia wiemy że najlepsze imprezy są na spontanie – w stosunku do planowanych mamy często zbyt duże oczekiwania, które nierzadko kończą się rozczarowaniem. Skoro już zostaniemy wplątani w organizację spotkania, należy zadbać aby naszym gościom nic nie brakowało, a zwłaszcza dobrych koktajli.

Poniżej znajduje się 7 najważniejszych zasad, które pomogą przetrwać Wam trudne chwile godzenia obowiązków hosta, barmana, czy ekipy sprzątającej 😉

1. Ustal wcześniej menu koktajlowe. Powinno być urozmaicone pod względem smaku, mocy i charakteru. Zazwyczaj 4 proste koktajle będą wystarczające. Oczywiście dochodzi do tego nieskończona lista połączeń alkoholi z softami itp. Sprawdź jakie alkohole masz w zapasie, co już możesz z nich stworzyć lub co musisz dokupić aby nie nadwyrężyć budżetu. W tym celu możesz skorzystać z naszej aplikacji.

2. Zrób zapas lodu. Pamiętaj, żeby gotowe kostki przechowywać w szczelnych woreczkach, bo przecież nie chcesz, by zapachem przypominały o rybie i kurczaku z sąsiedniej półki. W trakcie imprezy najlepiej przechowywać lód w zmywarce lub pralce. Ciągłe otwieranie drzwi zamrażarki może nadwyrężyć jej sprawne w przyszłości działanie.

3. Zrób odpowiednie zapasy alkoholu i softów. Nie licz na to, że goście przyniosą ze sobą wystarczającą liczbę butelek. Zazwyczaj wypijają więcej niż dostarczą. Oblicz odpowiednią ilość składników potrzebnych do przygotowania koktajli z twojej listy.

4. Sprawdź zapas szkła. Dobry koktajl smakuje nawet podany w słoiku, ale w eleganckim kieliszku prezentuje się wyjątkowo. Przy dużej imprezie sprawdzą się kubki jednorazowe.

5. Skompletuj potrzebny sprzęt do przygotowania koktajli. Zazwyczaj wystarczą domowe zamienniki, zamiast shakera można użyć zwykłego słoika.

6. Przygotuj jak najwięcej pre-mixów tak, żeby zbędnie nie tracić później czasu. Wyciśnij zawczasu odpowiednią ilość soku cytrynowego, przygotuj syrop cukrowy itp. Na powitanie przygotuj poncz. Można go łatwo i szybko zaserwować, a to ważne zwłaszcza w początkowej fazie imprezy. Sprawdź nasze przepisy na bajaderkę tutaj.

7. Zadbaj o dekoracje i dodatki, lecz bez przesady: wisienki koktajlowe i skórki z cytrusów wystarczająco dodadzą szyku twoim kompozycjom.

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

9,079FaniLubię
8,382ObserwującyObserwuj
99,200SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ten Bar – recenzja

Dwa miesiące lockdownu spowodowanego pandemią koronki i bieżąca sytuacja na pewno nie należą do łatwych. W olbrzymim stopniu odczuli to właściciele wszelkiego...

Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył Cynar? Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Jeżeli ktoś uważa, że o Amari zostało napisane już wszystko, to jest w dużym błędzie. Jeżeli też ktoś uważa, że wszystkie te...

Wściekły pies – wszystko, co musisz wiedzieć!

Skąd pochodzi Wściekły Pies? Jak wykonać ten kultowy drink? Skąd pochodzi jego międzynarodowa sława? W poniższym artykule opiszemy genezę tego shota, jak...

Piwowarstwo domowe, czyli jak zrobić piwo samemu w domu krok po kroku, a przede wszystkim – dlaczego?

Kiedy Patryk zapytał mnie czy nie chciałbym napisać czegoś na temat piwowarstwa domowego na Mój Bar w zasadzie moim głównym pytaniem było...