Artykuły Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” - jego historia, czym jest, skład...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego jest zadowolony. Nie za słodki, nie zbyt kwaśny z idealną nutą goryczy. Taki właśnie dzisiaj jest Jägermeister oraz jego niezmienny skład i sposób produkcji od 85 lat. Czy jego twórca spodziewał się, że osiągnie taki sukces? Z pewnością chciał, aby smak jego dzieła poznały rzesze ludzi, natomiast nawet w najśmielszych snach nie przypuszczał, że stanie się on globalną ikoną i symbolem dobrej zabawy. Co stoi za tak ogromnym sukcesem? Przekonajmy się! 

Czym jest Jägermeister? Czyli 56 naturalnych składników zamknięte w zielonej butelce

JägermeisterTo nic innego jak likier ziołowy. To co we Włoszech zwie się amaro, Niemcy określają mianem kräuterlikör. To specyficzny, słodko-gorzki trunek. Niezapomniany smak Jägermeister jest wynikiem perfekcyjnej receptury, która po dziś dzień pozostaje niezmienna. Jest to kombinacja 56 naturalnych składników, takich jak zioła, korzenie, owoce i kwiaty pochodzące z całego świata. Curt Mast bardzo starannie dobierał komponenty i zaopatrywał się tylko u najlepszych dostawców. Nic więc dziwnego, że opracowanie receptury zajęło mu tyle lat! 

Skład Jägermeister. Czyli unikalne użyte zioła, przyprawy i dodatki.

W skład Jägermeister wchodzi m.in. skórka pomarańczowa, która nadaje lekko cytrusowych nut jak również imbir, anyż gwiaździsty, goździki, cynamon czy lukrecję. Każdy z wielu składników wnosi coś do trunku, a całość wydaje się być niezwykle zbalansowana, pozostawiając posmak, którego nie można pomylić z żadnym innym trunkiem na świecie. Jägermeister jest robiony z najwyższą starannością i dbałością o nawet najmniejsze detale, o czym świadczy fakt, iż zanim gotowy trunek trafi do swojej charakterystycznej, zielonej butelki, przechodzi przez 383 kontrole jakości, co jest ewenementem na skalę światową! Wynikiem tego jest trunek, wyjątkowy zarówno pod względem smaku, jak i jakości. 

Sposób produkcji Jägermeister. Czyli niezwykły smak wymaga czasu

Jägermeister to trunek niezwykle złożony, zarówno pod kątem smaku jak i procesu produkcji. W pierwszej jego fazie, każdy składnik osobno umieszczany jest w roztworze alkoholu i wody nawet na kilka tygodni – to działanie nazywane jest maceracją. Następnie odpowiednie osoby mieszają ze sobą wszystkie substancje w odpowiednich proporcjach. Tak powstaje serce i dusza legendarnego smaku Jagermeister. Jednak to dopiero początek drogi! W piwnicach Wolfenbüttel znajduje się około 400 ogromnych, dębowych beczek, w których gotowa baza będzie leżakowała przez około rok, aby nabrała ogłady i harmonii. Finalnym etapem produkcji jest wzbogacenie trunku o wodę, alkohol, karmelizowany cukier oraz syrop cukrowy. To długa, acz jedyna droga, którą trzeba przebyć, aby powstał legendarny smak Jägermeister, który swą inspirację czerpie z natury. Jeśli spojrzysz na kolor butli, jej zawartość oraz etykietę, w mig załapiesz, że związane są z lasem i łowiectwem. Wszak Curt Mast był zapalonym myśliwym i dedykował swój produkt właśnie tej grupie społecznej. Dlatego też długo nie musiał szukać nazwy dla swojego produktu. Jägermeister to w dosłownym tłumaczeniu mistrz łowiectwa. Od tamtej pory na każdej etykiecie znajduje się również charakterystyczne logo – jeleń Św. Huberta z krzyżem pomiędzy porożem.

Od lokalnego przysmaku do globalnej ikony

W latach 60-tych w Wolfenbüttel podjęto bardzo ważną decyzję. Postanowiono otworzyć się na rynki inne niż Niemcy, co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Austria, Szwajcaria, kraje Beneluxu i Dania były pierwszymi państwami, które mogły cieszyć się tym niezwykły smakiem oprócz miejsca jego pochodzenia. Od tamtej pory wiele się zmieniło! Dzisiaj Jägermeister dostępny jest w ponad 140 krajach, a 80% jego sprzedaży generowane jest poza Niemcami, które jednak obok USA czy Wielkiej Brytanii stanowią główny rynek dla tego produktu. Dzisiaj to światowa ikona, symbol dobrze spędzonego wieczoru w miłym towarzystwie, a od jakiegoś czasu również dobrej…muzyki! Od roku 2001 marka pojawia się i towarzyszy wielu światowym festiwalom muzycznym jak Rock am Ring czy Wacken Open Air. Z tego tytułu został również powołany do życia specjalny zespół o nazwie The Jägermeister Brass Band. Podobnie jak trunek łączy w sobie mnogość komponentów, tak i zespół łączy w swojej muzyce sekcje dętą wraz z wieloma gatunkami muzyki – począwszy od rocka i pop, poprzez muzykę elektroniczną aż nawet do pogranicza hip-hopu. To naprawdę niezwykłe doświadczenie móc posłuchać ich twórczości na żywo, ciesząc się przy tym ponadczasowym smakiem Jägermeister. Pamiętaj jednak, aby spożywać trunek odpowiedzialnie i z umiarem, a najlepiej smakuje mocno zmrożony, nawet do temperatury -18°C.

Mój Bar

Obserwuj nas:

7,594FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
64,700SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Vermouth – co to jest bianco, rosso, extra dry i z czym pić?

Włochy to jeden z największych producentów alkoholu na świecie. Wśród wszystkich trunków wytwarzanych na płw. apenińskim są kategorie, które pozostają charakterystyczne dla...

Andrzejki last minute – 5 najlepszych drinków!

Andrzejki - magia, przelewanie wosku, świece, noc zabawy i święto wszystkich Andrzejów. Właściwie skąd wzięło się to święto? Według powszechnych źródeł...

Jak zrobić domowy grzaniec z piwa, wina lub miodu oraz wersję bez alkoholu?

Robi się coraz zimniej, w związku z czym nasze zmarznięte organizmy potrzebują zostać odpowiednio dogrzane. Możemy się ocieplać od zewnątrz nakładając na...

„Ekskluzywna restauracja zatrudni barmana, kelnera… agenta CIA”

Jeżeli jesteś profilerem, znanym z książek Bondy czy Lacha, albo zwykłym analitykiem pracującym dla organów ścigania i masz dość pracy w „budżetówce”,...

Instagram: