Poradniki Jägermeister - przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jägermeister – przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jak zrobić w domu Jägermeistra? Można na kilka sposobów – rozlewając do kieliszków lub pijąc z „gwinta” Ale tak na poważnie, poniższy przepis na domowej roboty Jagermaister może nie jest idealny ale na pewno jest bliski ideałowi i z pewnością dostarczy wiele przyjemności zarówno w procesie tworzenia jak i picia.

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżeczki korzenia lukrecji
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 12 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 400  ml wódki
  • 100 ml miodu gryczanego
  • 5 gałązek tymianku

Sposób przygotowania:

Pierwsze pięć składników rozgnieć w moździerzu ale nie za drobno. Wsyp do słoika, zalej wódką i dokładnie wstrząśnij. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień pamiętając aby codziennie wstrząsać po dwa razy. Po tym czasie przefiltruj zawartość przez filtr do kawy lub gazę. Dodaj miód, wrzuć tymianek i zmiksuj wszystko w mikserze. Następnie przefiltruj wszystko ponownie przez filtr lub gazę. Przelej do finalnej butelki i gotowe.

Jak pić naszego Jagermeistra?

Tak przygotowany specyfik możesz pić na wiele sposobów. Raczej odradzamy picie alkoholu w połączeniu z napojami energetycznymi w tak popularnych Jäger Bombach. Fajnym połączeniem jest zmiksowanie Jägermeister z tonikiem lub picie tradycyjnie w szotach. Pijąc nasz specyfik poczytaj więcej o historii powstania tego myśliwskiego likieru oraz o jego odmianach.

Obserwuj nas:

9,337FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...