Poradniki Jägermeister - przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jägermeister – przepis na domowy likier. Jak zrobić i z czym pić?

Jak zrobić w domu Jägermeistra? Można na kilka sposobów – rozlewając do kieliszków lub pijąc z „gwinta” Ale tak na poważnie, poniższy przepis na domowej roboty Jagermaister może nie jest idealny ale na pewno jest bliski ideałowi i z pewnością dostarczy wiele przyjemności zarówno w procesie tworzenia jak i picia.

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżeczki korzenia lukrecji
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 12 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 400  ml wódki
  • 100 ml miodu gryczanego
  • 5 gałązek tymianku

Sposób przygotowania:

Pierwsze pięć składników rozgnieć w moździerzu ale nie za drobno. Wsyp do słoika, zalej wódką i dokładnie wstrząśnij. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień pamiętając aby codziennie wstrząsać po dwa razy. Po tym czasie przefiltruj zawartość przez filtr do kawy lub gazę. Dodaj miód, wrzuć tymianek i zmiksuj wszystko w mikserze. Następnie przefiltruj wszystko ponownie przez filtr lub gazę. Przelej do finalnej butelki i gotowe.

Jak pić naszego Jagermeistra?

Tak przygotowany specyfik możesz pić na wiele sposobów. Raczej odradzamy picie alkoholu w połączeniu z napojami energetycznymi w tak popularnych Jäger Bombach. Fajnym połączeniem jest zmiksowanie Jägermeister z tonikiem lub picie tradycyjnie w szotach. Pijąc nasz specyfik poczytaj więcej o historii powstania tego myśliwskiego likieru oraz o jego odmianach.

Obserwuj nas:

8,723FaniLubię
7,104ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...

Old Fashioned – powrót klasyka. Jak zrobić, jak serwować, jakie podawać wariacje?

W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym”  już wtedy,...