Recenzje Iluzja - recenzja

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do zwiedzenia w Poznaniu, był tak gorący, jak bułka świeżo wyjęta z pieca. Liczę na to, iż powoli zacznie stygnąć do odpowiedniej temperatury, oby jednak zbyt szybko nie zrobił się czerstwy.

“Iluzję” odwiedziłem w trzecim tygodniu od jej oficjalnego otwarcia, o czym dowiedziałem się dopiero na miejscu. Kolejnym zaskoczeniem dla mnie było również to, iż zdałem sobie sprawę, że jest to chyba najmniejszy cocktail bar w jakim kiedykolwiek się znalazłem. Składa się tylko z jednej małej sali z kilkoma stolikami oraz z malutkiego baru z czterema siedziskami.

Koncept w pełni nawiązuje do świata magii i od pierwszej chwili po przekroczeniu progu baru widać to w każdym jego elemencie. Ściany zdobią portrety najsłynniejszych iluzjonistów świata w ich najbardziej rozpoznawalnych kreacjach. Menu koktajlowe, jedno z ładniejszych jakie kiedykolwiek widziałem, na swoich kartach przedstawia wizerunki bohaterów świata iluzji, a każdy z koktajli poświęcony jest najwybitniejszej z ich sztuczek. Przeglądając kartę, spotkamy w niej, między innymi, Davida Copperfielda, Darrena Browna czy Dante the Magician. Wszystkie drinki w swoim charakterze, wyglądzie czy też w sposobie podania w pełni nawiązują do magicznych sztuczek artysty, któremu są poświęcone. Mój drink, stworzony na cześć hinduskiego magika o pseudonimie Sor Car, był idealnie zbalansowany i przy każdym kolejnym łyku pozwalał doświadczać nowych doznań, nie mówiąc już o ciekawym sposobie jego podania. Cena wszystkich kreacji jest ujednolicona do kwoty 25 pln, co jest bardziej niż fair jeżeli weźmiemy pod uwagę oryginalność ich smaku i sposobu prezentacji. Jeśli zażyczymy sobie drinki spoza karty, to do wyboru mamy bardzo wiele unikalnych alkoholi, z których załoga jest w stanie wyczarować co tylko sobie zażyczymy.

Barmani są eleganccy, uśmiechnięci i bardzo przyjaźni. Z pełnym zaangażowaniem i fachową wiedzą odnośnie tematu iluzji wprowadzą nas w ten magiczny świat. W sposobie pracy widać jeszcze tę wspomnianą na wstępie gorącą temperaturę, ale mam nadzieję, iż wkrótce rutyna wykonywania drinków będzie na iście magicznym poziomie. W ich pracy brakowało mi również trochę więcej tajemniczości i może pewnych trików stanowiących niejako ukoronowanie całego show.

Iluzja jest konceptem bardzo spójnym, jakiego dawno nie było mi dane spotkać na polskiej scenie barowej. Pomysł, historia za nim idąca i w końcu konsekwencja stawiają Iluzję bardzo wysoko w moim rankingu cocktail barów. Z jednej strony doceniam wszystkie elementy składające się na mój odbiór, z drugiej zaś bodźce którymi zewsząd byłem bombardowany trochę zbytnio odwracały moją uwagę i nie pozostawiały marginesu na własną interpretację (ale to tak na marginesie 🙂 )

Iluzja jest miejscem wartym do odwiedzenia przez Gości, którzy nie tylko cenią sobie rewelacyjne koktajle, ale również szukają czegoś absolutnie nowego, czegoś, co na długo pozostanie w ich pamięci, podobnie, jak w mojej.

Patryk Le Nart

Iluzja

Adres: 3 Maja 47, 61-714 Poznań
Telefon: 574 747 769

GODZINY OTWARCIA:

poniedziałek:
ZAMKNIĘTE
wtorek:
ZAMKNIĘTE
środa:
18:00 – 02:00
czwartek:
18:00 – 02:00
piątek:
18:00 – 02:00
sobota:
18:00 – 02:00
niedziela:
18:00 – 00:00




Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
119,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...