Artykuły Grillowana Margarita – drink idealny

Grillowana Margarita – drink idealny

Margarita nie od dziś uznawana jest za jeden z bardziej orzeźwiających drinków. Wersji tego klasyka można spotkać tysiące. W oryginalnej recepturze tego drinka występuje oczywiście srebrna tequila, likier pomarańczowy i sok z cytryny, i jest to wersja najbardziej orzeźwiająca w sam raz na letnie południe. Jednak czym bliżej wieczora poszukujemy drinków bardziej pełnych, mniej cierpkich, z delikatnymi deserowymi nutami. Poniżej przepis na grillowaną Margaritę, która jest idealnym łącznikiem pomiędzy typowo plażową klasyczną Margaritą, a ciężkimi wieczornymi drinkami. Grillowana Margarita dla dwojga:

Potrzebne składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 plasterki cytryny do dekoracji
  • 120 ml tequili reposado
  • Łyżka marmolady pomarańczowej
  • 20 ml syrop miodowy

Aby przygotować syrop miodowy należy zmieszać 2 części miodu z jedną częścią gorącej wody. Mocno zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Potrzebne narzędzia:

  • Piekarnik
  • Papier do pieczenia
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Wyciskarka do cytrusów
  • Shaker
  • Sitko barmańskie

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do połowy mocy. Przekrój cytryny na pół „wzdłuż równika” . Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż przekrojone cytryny miąższem na dół. Ułóż również przygotowane plastry cytryny. Grilluj ok. 6 minut aż do zbrązowienia się miąższu. Wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia. Wyciśnij sok z połówek cytryn, przelej do szejkera z lodem, dodaj tequilę, marmoladę i syrop. Mocno wstrząśnij z lodem (ok. 20 sekund) i odcedź bez lodu do schłodzonych kieliszków koktajlowych. Dekoruj plasterkiem grillowanej cytryny.

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...