Artykuły Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym...

Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym pić?

Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie należy się Grenadynie. Poniżej przedstawiamy co to jest Grenadyna, jak zrobić w domu i z czym ją pić?

Co to jest Grenadyna?

Grenadyna to nic innego jak zagęszczony syrop powstały z połączenia soku z granatów i cukru. Kupując Grenadynę w sklepie należy zwrócić uwagę na to aby w jak największym stopniu składała się z granatów, a nie porzeczek czy truskawek. Oczywiście najlepiej jest zrobić swoją własną domową Grenadynę.

Jak zrobić Grenadynę?

Przede wszystkim należy wybrać jak najlepszej jakości owoce granatu. Następnie wyjąć jak najwięcej nieuszkodzonych pestek i wycisnąć z nich sok. Można to uzyskać dzięki ręcznej wyciskarce do cytrusów lub rozgniatając tłuczkiem na dnie grubej szklanicy.

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki stołowe cukru krystalicznego
  • 250 ml soku z granatów
  • 1 łyżkę stołową soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na małej patelni lub w małym garczku zagotuj cukier i sok z granatów. Następnie gotuj jeszcze przez 5-10 minut w celu uzyskania gęstej konsystencji. Wystudź i dodaj sok z cytryny. Przelej do wygotowanej butelki. Przechowuj w lodówce nawet do jednego miesiąca.

Z czym pić Grenadynę?

Przede wszystkim grenadynę można połączyć z wodą gazowaną tworząc orzeźwiającą lemoniadę. Ponadto może służyć jako słodzik do herbaty. Z drinków polecamy przede wszystkim sprawdzić:

  • Tequila Sunrise
  • Orang-A-Tang
  • Planter’s Punch

Obserwuj nas:

10,130FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...