Artykuły Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym...

Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym pić?

Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie należy się Grenadynie. Poniżej przedstawiamy co to jest Grenadyna, jak zrobić w domu i z czym ją pić?

Co to jest Grenadyna?

Grenadyna to nic innego jak zagęszczony syrop powstały z połączenia soku z granatów i cukru. Kupując Grenadynę w sklepie należy zwrócić uwagę na to aby w jak największym stopniu składała się z granatów, a nie porzeczek czy truskawek. Oczywiście najlepiej jest zrobić swoją własną domową Grenadynę.

Jak zrobić Grenadynę?

Przede wszystkim należy wybrać jak najlepszej jakości owoce granatu. Następnie wyjąć jak najwięcej nieuszkodzonych pestek i wycisnąć z nich sok. Można to uzyskać dzięki ręcznej wyciskarce do cytrusów lub rozgniatając tłuczkiem na dnie grubej szklanicy.

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki stołowe cukru krystalicznego
  • 250 ml soku z granatów
  • 1 łyżkę stołową soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na małej patelni lub w małym garczku zagotuj cukier i sok z granatów. Następnie gotuj jeszcze przez 5-10 minut w celu uzyskania gęstej konsystencji. Wystudź i dodaj sok z cytryny. Przelej do wygotowanej butelki. Przechowuj w lodówce nawet do jednego miesiąca.

Z czym pić Grenadynę?

Przede wszystkim grenadynę można połączyć z wodą gazowaną tworząc orzeźwiającą lemoniadę. Ponadto może służyć jako słodzik do herbaty. Z drinków polecamy przede wszystkim sprawdzić:

  • Tequila Sunrise
  • Orang-A-Tang
  • Planter’s Punch

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...