Poradniki Gincident z jagodami, rozmarynem i bazylią

Gincident z jagodami, rozmarynem i bazylią

Zaopatrywanie się w dużą ilość wszelkiego rodzaju alkoholi może być ciekawym hobby jednak na pewno drogim i uciążliwym podczas odkurzania butelek. Nie trzeba posiadać niewiadomo jak wielu składników aby zrobić wyśmienitego drinka. Poniższa receptura oparta jest na ogólnodostępnych składnikach obecnie dostępnych w każdym sklepie. Wystarczy tylko na chwilę zakasać rękawy, a będziemy mogli już po chwili raczyć się wyjątkowym drinkiem. Podstawowym składnikiem naszego drinka jest prosty do wykonania syrop jagodowy. 

Potrzebne składniki do przygotowania syropu jagodowego:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 250 gramów jagód

oraz

  • rondelek
  • łyżka drewniana
  • sito szczegółowe
  • duży słoik

Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie jagody.
2. Przełóż do rondelka razem z wodą i cukrem.
3. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.
4. Po chwili zdejmij rondelek z ognia, rozgnieć łyżką jagody i pozostaw syrop do wystygnięcia.
5. Następnie przetrzyj syrop przez sito, przelej do słoika i przetrzymuj w lodówce.
*Dla przedłużenia trwałości syropu możesz dolać do niego 20 ml wódki

Przepis na drink Gincident

Potrzebne składniki do przygotowania drinka:

  • 60 ml ginu
  • 30 ml syropu jagodowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 poszatkowane listki bazylii
  • 5 poszatkowanych igieł rozmarynu

Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki do szejkera z lodem i mocno wstrząsaj przez 20 sekund. Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj szczytem bazylii. Smacznego!

Obserwuj nas:

10,132FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
112,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Niewinni czarodzieje 2.0 Powiśle – recenzja

Właściwie to długo nie wiedziałem, jak ugryźć ten temat; do recenzji zabierałem się jak pies do jeża sądząc, że po pierwszym wielkim...

Kwiaty jadalne, jakie wybrać i jak wykorzystać?

Kwiaty jadalne nie od wczoraj spotkać można na naszych stołach i to nie tylko w wazonach. Zazwyczaj kwiaty traktujemy jako ozdobę, a...

Elixir – recenzja

Właściwie to nie mogłem doczekać się, żeby podzielić się moimi wrażeniami z pobytu w bydgoskim Elixirze. Musiał jednak odstać swoje w kolejce...

Parter Whisky Vodka Cocktail Bar – recenzja

Bardzo lubię Toruń, swojego czasu dość często tu wpadałem, ale było to dawno temu, w czasach kiedy alkoholu jeszcze nie traktowałem bardzo...