Poradniki Gincident z jagodami, rozmarynem i bazylią

Gincident z jagodami, rozmarynem i bazylią

Zaopatrywanie się w dużą ilość wszelkiego rodzaju alkoholi może być ciekawym hobby jednak na pewno drogim i uciążliwym podczas odkurzania butelek. Nie trzeba posiadać niewiadomo jak wielu składników aby zrobić wyśmienitego drinka. Poniższa receptura oparta jest na ogólnodostępnych składnikach obecnie dostępnych w każdym sklepie. Wystarczy tylko na chwilę zakasać rękawy, a będziemy mogli już po chwili raczyć się wyjątkowym drinkiem. Podstawowym składnikiem naszego drinka jest prosty do wykonania syrop jagodowy. 

Potrzebne składniki do przygotowania syropu jagodowego:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 250 gramów jagód

oraz

  • rondelek
  • łyżka drewniana
  • sito szczegółowe
  • duży słoik

Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie jagody.
2. Przełóż do rondelka razem z wodą i cukrem.
3. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.
4. Po chwili zdejmij rondelek z ognia, rozgnieć łyżką jagody i pozostaw syrop do wystygnięcia.
5. Następnie przetrzyj syrop przez sito, przelej do słoika i przetrzymuj w lodówce.
*Dla przedłużenia trwałości syropu możesz dolać do niego 20 ml wódki

Przepis na drink Gincident

Potrzebne składniki do przygotowania drinka:

  • 60 ml ginu
  • 30 ml syropu jagodowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 poszatkowane listki bazylii
  • 5 poszatkowanych igieł rozmarynu

Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki do szejkera z lodem i mocno wstrząsaj przez 20 sekund. Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj szczytem bazylii. Smacznego!

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...