Drinki z Ginem Ramos Gin Fizz - Przepis na Drink

Ramos Gin Fizz – Przepis na Drink

Pierwszą wzmiankę w słowie pisanym dotyczącą drinków z kategorii Fizz odnaleźć można oczywiście w wydanym w 1887 przez Jerrego Thomasa podręczniku barmańskim. Swoją popularność Fizz ugruntował w pierwszej połowie dwudziestego wieku, jako jeden z flagowych drinków Nowego Orleanu. Najbardziej znanym przedstawicielem rodziny Fizzów jest Gin Fizz powstały z połączenia ginu, syropu cukrowego, soku z cytryny i wody gazowanej. Jak widać bardzo zbliżony jest w składzie do innego drinka, jakim jest Gin Collins. Tak naprawdę, te dwa drinki w składzie nie różnią się niczym. Jedyną różnicą jest to, iż według przepisu, do Gin Fizz finalnie dodaje się mniej wody gazowanej i w związku z tym drink ten podawany jest w innym szkle. Oczywiście Gin Fizz występuje w bardzo różnych wersjach: Silver Gin Fizz jest z dodatkiem białka, a Golden Gin Fizz z żółtkiem. Można również spotkać wersję Green Gin Fizz z likierem miętowym, czy Purple Gin Fizz ze Sloe Ginem. Najbardziej jednak znaną odmianą jest Ramos Gin Fizz, którego przepis wygląda tak:

Ramos Gin Fizz – Przepis na Drink

  • 60 ml gin
  • 15 ml sok z cytryny
  • 15 ml sok z limonki
  • 1 kurze białko
  • 30 ml tłustej śmietanki
  • 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru
  • ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • woda gazowana

Z pominięciem wody, wszystkie składniki należy wstrząsnąć dwukrotnie. Raz bez, a dopiero drugi raz z lodem. Następnie przelać  z lodem do wysokiej szklanki i dopełnić wodą gazowaną.

Henry Ramos stworzył Ramos Gin Fizz w 1888 roku w The Imperial Cabinet Saloon usytuowanym na Gravier Street, w Nowym Orleanie. Z miejsca stał się on jednym z bardziej rozpoznawalnych koktajli dla stolicy Luizjany. Z uwagi na składniki, które nie są zbyt łatwe do wymieszania, Ramos Gin Fizz oryginalnie wymagał wstrząsania przez 12 minut, a za barem stało 20 barmanów nie robiących nic innego, jak tylko wstrząsających kolejne porcje tego drinka.

Długotrwałe wstrząsanie koktajlu nadaje mu niesłychanie gładką teksturę, ale przypłacić ten efekt można odmrożeniem rąk. Dlatego pewnym rozwiązaniem jest przygotowanie Ramos Gin Fizz w blenderze.

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...