Gimlet

Nieskomplikowany, ale bardzo smaczny. Koktajl Gimlet obecny jest w karcie barmańskiej już od 1928 roku, a pierwszy opis przedstawiał go jako drinka z ginu z odrobiną limonki i bąbelków. Nowsze opisy mówią o Gimlecie jako o koktajlu zawierającym jedynie rum i limonkę. Obecna odsłona jest słodsza, a co za tym idzie bardziej przystępna. Gimleta możecie spotkać także w wersji Vodka Gimlet, gdzie rum zastąpiony jest czystą wódką.  

***

Gimlet – Przepis

  • 60 ml ginu
  • 10 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do niskiego szkła wypełnionego świeżym lodem. Tak przygotowany koktajl udekoruj ćwiartką lionko. A co jeśli nie posiadasz w domu szejkera? Nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Lód oraz wszystkie składniki wlej do słoika, zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków już znasz! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here