Artykuły Gazpacho Wódka i Bloody Mary Shot

Gazpacho Wódka i Bloody Mary Shot

Bloody Mary to jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków. Wszyscy wiemy iż w składzie zawiera wódkę, sok pomidorowy i przyprawy. Mieszanka tych ostatnich decyduje o finalnym smaku naszego drinka. Najczęściej używanymi dodatkami jest pieprz, tabasco, chrzan, sól selerowa czy nawet ćwikła. Tym razem zachęcamy do przetestowania Bloody Mary w formie łatwych do przygotowania shotów. W tym celu musimy poświęcić chwilkę czasu na przygotowanie unikalnej Gazpacho Wódki.

Składniki potrzebne do przygotowania Wódki Gazpacho:

  • 700 ml czystej wódki
  • 3 zielone papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łodygi zielonego selera
  • 1 ząbek czosnku

oraz

  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • gumowe / lateksowe rękawiczki
  • deska do krojenia
  • nóż
  • sitko szczegółowe
  • słój z wieczkiem o pojemności 1 litra
  • lejek
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 litra

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni.
2. Używając rękawiczek przekrój chilli, usuń nasiona i ogonki. Podobnie zrób w wypadku papryki.
3. Pokrój każdą chilli i paprykę na cztery ćwiartki. Przekrój wzdłuż ogórek i usuń pestki z każdej połówki. Przekrój cebulę i każdego pomidora na ćwiartki.
4. Tak przygotowane składniki przełóż na papier do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz obustronnie przez około 20 minut lub do momentu kiedy składniki zaczną się delikatnie przypiekać.
3. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę.
4. Przełóż składniki do słoja, zalej wódką i zakręć wieczko.
5. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez miesiąc. Wstrząsaj słojem przynajmniej raz dziennie.
6. Po około miesiącu lub wtedy kiedy uzyskasz żądany smak, odcedź miksturę przez szczegółowe sito do przygotowanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Składniki potrzebne do przygotowania Bloody Mary Shot:

  • 20 ml zimnego soku pomidorowego
  • 20 ml zimnej Gazpacho Wódki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:
Do przygotowanego kieliszka do wódki nalej w kolejności wódkę i sok pomidorowy. Dekoruj szczyptą pieprzu.

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...