Konsument koktajlu

Sukcesem w każdej dziedzinie jest zrozumienie potrzeb odbiorcy; nie inaczej jest z tworzeniem koktajli, gdzie dobra obserwacja stanowi podstawę odpowiednio dobranego drinka. Preferencje alkoholowe różnią się przecież w zależności od kultury kraju, wieku oraz płci konsumenta. 

Na czym polega praca barmana

Ile razy obserwując barmana przy pracy myśleliście: to nic trudnego, na pewno też bym tak potrafił. Otóż pozory mylą. Praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.

Jak zostać profesjonalnym barmanem

Sprawa wydaje się być prosta i szczerze mówiąc jest jeszcze bardziej prosta niż można by uważać. No bo w końcu co taki barman musi umieć robić? Oczywiście drinki. Oto kilka wskazówek jak zostać barmanem umiejącym przygotować przepyszne drinki i kompozycje znane na całym świecie.

Najświeższy trend w barmaństwie – sezonowość!

Czy wyobrażacie sobie lokal bez szyldu  i strony w necie, bez reklamy i mediów społecznościowych? A może chcecie odwiedzić bar, gdzie to wcale nie barmani decydują o tym, co będzie w menu? Takie nowe trendy można spotkać w Berlinie, a posłuchać można było o nich na Bar Symposium w warszawskim Cosmo Barze. Dla tych, którym nie udało się dotrzeć, przedstawiamy filozofię berlińskich barów Kupfer i Velvet.

Rozmowa z Nicole Kot – jak wygląda praca barmanki

Zaprosiliśmy do rozmowy Nicole Kot - brand ambasador marki Cointreau. Tematem są kobiety, a konkretnie ich praca i życie za barem. Czy w polskich realiach praca barmanki może być karierą na całe życie?

7 grzechów barmana

Jakiś czas temu pisaliśmy o najgorszym koszmarze barmana. Natomiast dziś o tym, czego to barman nie powinien czynić...

Jak sobie radzić z nieznośnym klientem

Jeśli pracujesz za barem lub serwujesz dania w restauracji przyzwyczaj się, że nieznośni klienci istnieją. Lepiej przyjąć to jak najszybciej do wiadomości i opracować plan działania na wypadek pojawienia się ich w pobliżu. Podsuwamy parę sprawdzonych metod.

Najlepsze bary na świecie – the World’s 50 Best Bars 2017

Oto pełną listę najlepszych barów na świecie. Warto wziąć je pod uwagę jako atrakcję planując kolejne wakacje. My mieliśmy okazję odwiedzić wiele z nich!

Bar Ginza – japońska sztuka gościnności

Do barów ginza nie idzie się po to, by się napić. Wchodzisz tam, bo jesteś amatorem ceremonii barmaństwa i chcesz zaczerpnąć z tego energii uważności, harmonii i absolutu.

Wypijmy za uczciwość

Wyobraź sobie bar, gdzie nie ma barmanów. Alkohol wystawiony na lśniących półkach dostępny jest w każdej chwili dla Ciebie. Jest lód, shaker i inne barmańskie gadżety oraz instrukcje na proste drinki. W każdej chwili możesz poczęstować się i zrobić ulubiony koktajl, drugi, trzeci. Po skończonej konsumpcji piszesz na kartce ile wypiłeś i płacisz tyle ile wydaje ci się słuszne. Czy znając naturę człowieka mogłoby coś takiego zaistnieć?

Czemu drinki tak dużo kosztują?

Wielu z nas wspominając piękną i upojną noc spędzoną na spacerze po cocktail barach zastanawia się dlaczego tej nocy wydaliśmy tak dużo pieniędzy. Szukając w portfelu banknotów, które były tam jeszcze 5-8 godzin temu zastanawiamy się, czy aby przypadkiem nie zostaliśmy okradzeni. Niestety rachunki wskazują na to, że nie było złodzieja. Cały budżet poszedł w gardło jego właściciela. Dobrowolnie i z przyjemnością. Dlaczego wiec koktajle są tak drogie i dlaczego, mimo wszystko, godzimy się płacić za nie aż tyle?

Pół tysiąca gniewnych ludzi

Gość, który zwraca personelowi, czy kierownictwu, uwagę na niedociągnięcia oraz popełniane przez nich błędy, gdyż nie godzi się na nie, nie jest traktowany poważnie, lecz postrzegany jako osoba z urojeniami, która wręcz czepia się szczegółów i z założenia nie ma racji. Nieprofesjonalna, w tym także całkowicie pasywna, reakcja powoduje, iż lokal traci kolejnego gościa, wraz z nim kolejnych dwudziestu, a dodatkowo gospodarze nadal żyją w błogim przeświadczeniu, że wszystko jest w idealnym porządku.