Fog Cutter

Z wyglądu niepozorna propozycja, która tak naprawdę okazuje się być żyletą! Nic dziwnego zatem, że sam twórca receptury Victor Bergeron wypowiadał się o niej „Fog Cutter Hell, After two of these you won’t even see the stuff“. Odważycie się spróbować? 😉

***

Fog Cutter – Przepis

  • 10 ml ginu
  • 40 ml rumu jasnego
  • 20 ml brandy
  • 10 ml sherry fino
  • 10 ml likieru migdałowego
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 30 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, a następnie kolejno odmierz i wlej: gin, rum jasny, brandy, likier migdałowy, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Całość energicznie wstrząśnij (około 10-15 sekund) i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do niskiego szkła wypełnionego świeżym lodem. Tak przygotowanego drinka uzupełnij sherry fino i udekoruj ćwiartką pomarańczy. Życzymy smacznego! Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera możesz śmiało zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Słoik wypełnij lodem, wlej wszystkie składniki (oprócz sherry!), dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków powtórz tak samo jak w przepisie powyżej. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here