Artykuły „Feni” tradycyjny alkohol z Goa – co to jest, jak smakuje i...

„Feni” tradycyjny alkohol z Goa – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Feni, dla tych co nie plażowali się pod niebem Goa, może nie mówić nic i nie wzbudzać żadnego zainteresowania. Jednak jeżeli weźmiemy pod uwagę to, iż w całym regionie Goa operuje ponad 6 tysięcy destylarni wytwarzających Feni w tradycyjny sposób to temat zaczyna być interesujący i wart zgłębienia.

Feni – co to jest?

Feni często również nazywane Fenno lub Fenim jest niczym innym jak wódką wytwarzaną w tradycyjny sposób z jabłek nerkowca. Jabłko zwane również nanerczowym to zgrubiała część łącząca łodygę z  owocem właściwym czyli pestkowcem. Pestkowiec dostarcza nam tak popularnych orzechów nerkowca, natomiast soczyste jabłko nanerczowe wykorzystywane jest właśnie do produkcji Feni. 

Zbierane jabłka, po tym jak samoistnie spadną, są wyciskane w celu uzyskania jak największej ilości soku, tak zwanego „neero”. Proces ten tradycyjnie wykorzystujący „siłę stóp” obecnie został zastąpiony automatycznymi prasami. Tak wyciśnięty sok przelewany jest do ceramicznych kadzi, w których pozostawiany jest do trzy dniowej fermentacji. Ważnym jest to iż nie dodaje się do kadzi ani cukru, ani drożdży. Fermentacja zachodzi samoistnie. Następnie przefermentowany płyn o niskiej mocy poddawany jest procesowi destylacji w prostych, miedzianych aparatach destylacyjnych.

Destylacja przebiega trzyetapowo. Przefermentowane „neero” destyluje się do mocy 15% uzyskując tak zwany „urrack”. Następnie jest on mieszany z kolejną partią „neero” w takich proporcjach aby finalnie uzyskać pożądany przez producenta smak. Mieszanina ta poddawana jest kolejnej destylacji, w wyniku której otrzymuje się płyn o mocy 40% o nazwie „cazulo”. W ostatnim etapie „cazulo” miesza się z partią „urrack” i destyluje do mocy 45%.

Coconut Feni

Feni z nerkowca produkowane jest w północnej części Goa w około 4 tysiącach destylarni. Natomiast w południowej części Goa wytwarza się Feni z przefermentowanego soku palmy kokosowej. Proces produkcji jest dość zbliżony do tej w przypadku typowego Feni. Przefermentowany sok palmowy, jest w tym wypadku poddawany dwukrotnej destylacji, a finalna moc oscyluje w okolicy 40%.

Feni- jak smakuje i jak pić

Smaku Feni nie da się oczywiście porównać do jakiegokolwiek bardziej znanego alkoholu. W smaku jest słodkie, w aromacie dominują nuty orzechów i zielonych jabłek. Feni pije się w formie czystej lub zmieszane z sokami lub z podstawowymi mikserami takimi jak Cola czy Sprite. Można wykorzystywać Feni jako zamiennik alkoholowy dla takich drinków jak Mojito, Margarita czy Daiquiri.

Obserwuj nas:

9,527FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...

Wszystko o piwach smakowych!

"Co to jest piwo smakowe? Jakie wybrać? Jak podawać?"Wyobrażam sobie minę Patryka w momencie, gdy zadawał mi pytanie czy napiszę tekst o...