Artykuły Przepis na Drink z rumem, liczi i kokosem

Przepis na Drink z rumem, liczi i kokosem

Egzotycznych drinków ciąg dalszy! Oprócz super przepisu zdradzamy dziś też kilka prostych zasad łączenia smaków – co z czym, jak i kiedy 😉 Jedną ze sprawdzonych praktyk jest łączenie składników biorąc pod uwagę podobieństwo kolorystyczne, dobrze będą łączyć się ze sobą np.: melon miodowy, ananas, banan, podobnie jak ogórek, pietruszka, mięta i bazylia. Na podobnej zasadzie dobrze komponują się ze sobą składniki pochodzące z tego samego regionu. Na dowód tego stworzyliśmy obłędną fuzję smakową w postaci egzotycznego drink z rumem, liczi i kokosem. Koniecznie spróbujcie sami!

Przepis na Drink z rumem, liczi i kokosem

  • 30 ml soku z limonki
  • 40 ml jasnego rumu
  • 30 ml puree z liczi
  • 50 ml mleka kokosowego
  • do dekoracji: świeżo stary plaster imbiru oraz świeże lub mrożone maliny

oraz

  • naczynie / duża szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu
  • kruszony lód
  • wyciskarka do cytrusów
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie wygnieć i przetnij na pół.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok.
3. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 40 ml jasnego rumu, 30 ml puree z liczi, 30 ml soku z limonki oraz 50 ml mleka kokosowego.
4. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Do naczynia na drinka nasyp kruszony lód i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do niego zawartość szklanicy.
6. Za pomocą obieraczki przygotuj dwa plastry imbiru i umieść je na wierzch drinka. Dodatkowo udekoruj drinka malinami (mogą być mrożone lub świeże).
7. Smacznego! Twój drink z rumem, liczi oraz mlekiem kokosowym jest gotowy!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...