ArtykułyDrinki bezalkoholowe

Drinki bezalkoholowe

Dlaczego warto umieć zrobić koktajle bezalkoholowe domowym sposobem. Czym się kierować, żeby zrobić łatwe, smaczne i orzeźwiające drinki bezalkoholowe bez cookidoo i thermomixa.

Nie ma co ukrywać, Polacy pili alkohol, piją i pić będą, czy w formie czystej czy w drinkach. Jednak trzeba zwrócić uwagę na światowe trendy, które powoli docierają do naszego kraju, zgodnie z którymi mniejsze lub zerowe spożycie alkoholu jest w modzie.
Skąd taki kierunek? Czy „sober” bary mają szansę popularności w naszym kraju?

Dlaczego drinki bezalkoholowe są modne?

Ogólnie modne stało się zdrowie. Propagowanie zrównoważonego stylu życia odczuwamy na każdym kroku. Odpowiedzialna dieta, sport i wiele innych czynników poprawiających jakość naszego życia stały się już normą. Tendencje, które widać zwłaszcza w krajach anglosaskich pokazują, iż alkohol można wykreślić z naszego życia lub przynajmniej w jakiś sposób zredukować jego obecność. Alkohol nie jest już receptą na relaks czy spędzenie czasu ze znajomymi. Chcemy pozostać w grze, ale coraz częściej szukamy alternatywy do drinków alkoholowych.

Sober bary

Trendem, który kilka lat temu zaczął rozwijać się w Stanach Zjednoczonych są „trzeźwe” bary. Miejsca identyczne ze znanymi nam lokalami, jednak absolutnie pozbawione alkoholu. Miejsca te maja dokładnie taką sama funkcję jak regularne bary. Przychodzi się tam, aby spotkać ze znajomymi, pobawić czy potańczyć, jednak z pominięciem alkoholu. W barach tych bardzo duży nacisk kładzie się na jakość podawanych drinków bezalkoholowych. Ich wygląd, sposób podania nie odbiega od tych alkoholowych. Jednak najtrudniejszym wyzwaniem jakiemu trzeba sprostać jest smak.

Jak zrobić bezalkoholowego drinka

Pytanie wydawało się proste, jednak w rzeczywistości stworzenie dobrego drinka bezalkoholowego nie jest takie łatwe. Oczywiście można zmieszać kilka soków owocowych czy połączyć colę z bezalkoholowym czerwonym winem, jednak, żeby drink bezalkoholowy mógł bogactwem doznań konkurować z alkoholowym, potrzebnych jest kilka czynników.

Po pierwsze alkohol nie dostarcza tylko mocy, smaku czy aromatu. Podczas picia doświadczamy innej tekstury drinka, alkohol zwiększa intensywność odczuć i co jest bardzo istotne alkohol podbija odczuwalność aromatów. Drinki alkoholowe w dużej mierze bazują na połączeniu słodko kwaśnym, goryczy i ziołowości i ten kierunek powinien być zachowany podczas tworzenia drinków bez prądu. Ponadto wyrazistość, którą daje alkohol zastąpić możemy wrażeniem pikantności, używając imbiru czy suchych przypraw. Finisz, czyli to co pozostaje w gardle po przełknięciu, możemy wydłużyć używając bezalkoholowych składników takich jak herbata czy kawa. Nie można pominąć też takich dodatków jak cukier czy tłuszcz, które nie dość, że są nośnikami aromatów to dodatkowo wypełniają lukę we wrażeniu jakie zostawia alkohol w tradycyjnych koktajlach.

Z pewnością drinki bezalkoholowe na pewno nie wyprą na razie tych alkoholowych, jednak ich popularność wzrasta coraz bardziej. Warto pochylić się nad nimi. Każdy szanujący się tradycyjny koktajl bar, powinien mieć w swojej ofercie przynajmniej 1/3 drinków bezalkoholowych i to nie byle jakich. Twierdzi się, że dobrego miksologa pozna się nie po tym jak miesza alkohole, ale po tym czy umie zrobić wybitny koktajl bezalkoholowy.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: